Borde haft samråd innan

Flyttlass. Blir det flytt för Endres blivande sjätteklassare till Roma eller hittade föräldrarna lösninge som skolledningen missat?

Flyttlass. Blir det flytt för Endres blivande sjätteklassare till Roma eller hittade föräldrarna lösninge som skolledningen missat?

Foto: Leif R Jansson/TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-05-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Jag blir bestört när jag läser om hur det gått till när det togs beslut om att flytta elever från Endre skola till Roma. Varför kan man inte göra större förändringar med mer inflytande från dem som blir berörda?

Tänk vad arbete och energi som hade sparats och kunnat läggas på annat. För er som inte har läst eller hört om det som hänt så kan jag ge en liten snabbgenomgång. Skolledningen har på grund av utrymmesbrist kommit fram till att de som i dag går i femman i Endre måste flyttas till Roma till nästa termin. Detta då elevantalet i Endre skola ökar till nästa läsår.

Föräldrarna protesterar mot beslutet och har ifrågasatt om det verkligen är en utrymmesbrist. Föräldrarnas protester och envishet ledde fram till ett möte där grundskolechefen Torsten Flemming och skolans rektor deltog från skolledningens sida.

Under mötet där parterna stod fast vid sina åsikter togs tillslut planritningarna över skollokalerna fram och föräldrarna förklarade hur de tänkte. Föräldern Fredrik Lundgren kommenterar det hela på följande sätt i en artikel i Gotlands Allehanda:

Det finns lokaler till alla klasser, så jag vet inte hur de har tänkt. De verkar ha suttit i timtal och kliat sig i skallen – och så finns det plats.

Nu har skolledningen fått något att tänka på och ska snabbutreda om det verkligen råder någon utrymmesbrist.

Varför måste det gå så långt som ett framtvingat möte för att en klok och ordentlig genomlysning av problemet ska genomföras? Varför kan man inte redan från början föra dialog med alla inblandade? Visst en tidig dialog kommer inte alltid att leda till den perfekta lösningen, men de inblandade kommer ändå att veta vad som gäller. En tidig dialog ger en större förståelse och minskar risken för allvarliga konfrontationer. Det behöver inte leda till att man är överens om vilket beslut som ska tas.

Men om man inte är överens brukar man ändå skiljas med ömsesidig respekt för varandras åsikter.

Jag har lärt mig att det alltid är bäst att i ett tidigt läge ta en diskussion med de som har kunskap och de som kan komma att omfattas. Även om det kan kännas omständigt med att planera in möten tidigt i en process, så blir det ändå mindre tidsåtgång.

För om man senare i processen stöter på motstånd, mest för att de inte är insatta i vad som händer och därför inte heller förstår vad som händer, blir det troligen mycket mer tidsspillan.