Regeringen vill höja arbetsgivaravgiften för unga. Men företagen inom besöksnäringen har låga marginaler. Höjda personalkostnader tvingar många företag att säga upp personal och dra ner på nyanställningar.
Här kan man ju ana att berörd arbetsgivarorganisation har ett grannlaga jobb för att förändra situationen för sina medlemmar. Men nu är det just den arbetsgivarorganisations företrädare som berättar om dessa. Närmare bestämt Eva Östling, VD för Visita. I stället för att berätta om hur hon och hennes organisation jobbar för sina medlemmar agiterar hon politiskt och anklagar regeringen för att det är som det är. Alldeles oavsett vilka politiska reformer som görs för att få in fler på arbetsmarknaden, ska lagar och avtal gälla och följas.
Det är möjligt att Eva Östling och hennes kollegor arbetar konkret för att uppmärksamma och åtgärda dessa problem. Men varför då inte berätta om det så berörda medlemmar, befintliga och potentiella, ser att arbetsgivarorganisationer gör skillnad? När arbetsgivarföreträdare väljer att föra politiska strider istället för att värna sina medlemmar är det inte konstigt att anslutningsgraden är därefter.
Texten ovan är en omskrivning av delar ur en ledare som Gotlänningens politiska chefredaktör Eva Bofride skrev den 7/7 under rubriken ”Förändra istället för att agitera”. Omskrivningen blev inte perfekt, men ger en bild av det jag vill förmedla. I ledare går Eva Bofride till attack på Jenny Bengtsson, ordförande för Hotell- och restaurangfacket Stockholm/Gotland.
Eva Bofride är irriterad över att Jenny Bengtsson har en politisk agenda för det skall fackliga företrädare inte ha enligt Eva Bofride. Att Arbetsgivarorganisationer har det verkar däremot vara ok. Vem minns inte restaurangbranschorganisationen Visitas mycket politiska kampanj ”dubbelstöten”. En kampanj som nu efter att de förändringar som Visita så starkt motsatte sig är genomförda inte fått i närheten av de konsekvenser som Visita varnade för. Visita är dessutom den arbetsgivarorganisation som Jenny Bengtsson och hennes kollegor i Hotell och Restaurangfacket förhandlar emot. Eva Bofride fortsätter här borgelighetens ständig kamp mot fackföreningars möjligheter att påverka politisk.
När arbetsorganisationer som Svensk näringsliv går ut och förespråkar sänkta löner för svenska löntagare hakar de borgerliga partierna och debattörerna på och ser de politiska inläggen som viktiga. Men när fackliga organisationer agerar politisk är det fel.
LO-förbundens nära samarbete med arbetarrörelsens politiska del Socialdemokraterna är ingen hemlighet eller något som man försöker dölja men samarbetet ifrågasätts ständigt av borgerliga debattörer. Däremot berättas det sällan om de intima band som som finns mellan de borgerliga partierna och det svenska näringslivet. Urban Bäckström var, innan han blev VD för Svenskt Näringsliv, ekonomichef hos Moderaterna och blev av den Moderatledda regeringen 1993 utsedd till Riksbankschef. Maud Olofsson före detta partiledare för Centerpartiet blev straxt efter att hon lämnade partiledaruppdraget invald som ordförande i Visita. Anna-Karin Hatt var statsråd och vice partiledare i Centerpartiet och är i dag VD för arbetsgivarorganisationen Almega.
Tror någon verkligen att deras kontakter med sina gamla politiska vänner upphört?
Nej när borgerliga debattörer ger sig på fackliga organisationer och företrädare har de bara en agenda. En agenda där de bara vill försvaga arbetstagares möjligheter till ett bättre arbetsliv och bättre villkor.