Bostadsfrågan trumfkort för S

Bostadsfrågan borde ligga högre upp på dagordningen så här inför valet.

Bostadsfrågan borde ligga högre upp på dagordningen så här inför valet.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2018-06-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det förutspås att bostadsfrågan inte kommer att bli stor i valrörelsen. Jag beklagar det, igen. Det finns så många aspekter som borde debatteras mer, och jag vill därför rikta ett tack till Barbro Engman och Wera Svensson som nyligen debatterade standard, en nog så viktig fråga.

Jag är en vän av den utveckling som Engman redogjorde för, som tog avstamp i byggandet av ’hälsobostäder’ och jag hoppas verkligen att den positiva utvecklingen på hyressidan som nu är fallet, får fortsätta även på andra sidan valet. Att fler hyresbostäder är av nöden behöver vi knappast tveka på. Men, vilket system ska vi för hyressättning? Där går faktiskt en av politikens hårdare skiljelinjer.

Vi socialdemokrater tycker att det befintliga systemet är utmärkt, och att det har tjänat både hyresgäster och Sverige som helhet väl. Bostäder med anständig standard till rimliga hyror. Bostäderna är förvisso för få, men systemtanken rätt.

Moderaterna är tydliga med att de vill åstadkomma ett systemskifte i bostadspolitiken. I syfte att öka rörligheten på bostadsmarknaden och för att utbudet ska bli större, strävar Moderaterna mot friare hyressättning, vilket i klartext medför ett system med marknadshyror.

När jag knackar dörr i områden med mycket hyresbostäder, kommer marknadshyror ibland på tal. De flesta vet inte riktigt vad det handlar om, ännu mindre att det är något som står på spel i höstens val.

SABO har med hjälp av konsultbolaget Tyréns utrett orsaken till bristen på hyresbostäder. Orsaken är INTE avsaknaden av friare hyressättning, utan begränsad byggkonkurrens och höga byggkostnader. SABO kom fram till att en friare hyressättning med stor sannolikhet skulle leda till att en stor andel av de svenska hushållen kan räkna med hyreshöjning, men också att behovet av bostadsbidrag skulle öka. Ingetdera önskvärt, utan direkt skadligt.

Vi befinner oss redan i en situation som på sina håll är ohållbar. Våra unga bor (ofrivilligt!) kvar hemma allt längre, våra äldre bor i bostäder som inte alltid möter deras uppkomna behov, och många företag lyckas inte rekrytera då de potentiella medarbetarna inte hittar någon bostad. Att i det läget sträva mot marknadshyror är helt vansinnigt, och skulle dessutom kraftigt påverka svenska hushålls konsumtion och köpkraft avsevärt - ett område Moderaterna i andra sammanhang gärna värnar.

Vem vinner då på marknadshyror? Det är inte så svårt att räkna ut, men för tydlighetens skull: fastighetsägarna. Moderaterna är åter i gamla hjulspår, där den som redan har, får ännu mer, medan vanligt folk får betala mer i hyra. Det är dock inte så uttalat, utan maskeras av att bland annat man säger sig vilja öka dynamiken på bostadsmarknaden.

Det här handlar inte om svartmålning, utan om konkreta politiska ståndpunkter. Vårt befintliga system, där Hyresgästföreningen förhandlar med fastighetsägare - stora som små - är verkligen till hyresgästernas fördel och bibehåller också den mångfald i beståndet som finns på många håll idag. Där även den utan ”en årslön på banken” kan bo attraktivt och centralt för en rimlig peng. Betänk vad marknadshyror gör med det upplägget. Höstens val är viktigt av flera skäl. Marknadshyror eller inte är enligt mig helt klart ett av de tyngre.