Bra beslut av regionstyrelsen

Meit Fohlin (S), Eva Nypelius (C) och de övriga politikerna i regionstyrelsen,  tog under torsdagen många bra beslut.

Meit Fohlin (S), Eva Nypelius (C) och de övriga politikerna i regionstyrelsen, tog under torsdagen många bra beslut.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2019-04-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den politiska rapporteringen handlar till den absolut största delen om olika syn på vad som ska göras. De politiska partiernas olika tankar kring hur samhället ska byggas debatteras och rapporteras inte minst på den här sidan. Vilket är bra. De olika politiska alternativen ska lyftas fram. Men när det gäller den lokala politiken är det ofta en rätt stor samstämmighet mellan partierna. Efter regionstyrelsens möte torsdagen den 28/3 hölls en presskonferens där den samlade pressen blev informerad om vad som beslutats på mötet. Inte en enda fråga på mötets dagordning hade lett till votering. Det händer inte så ofta. Även om det i de flesta ärenden råder samstämmighet brukar det nästan alltid vara någon fråga där politikerna har olika åsikter. Men inte i den torsdagen och jag tycker det är bra. Dessutom var det många bra beslut som togs under mötet och jag ska redogöra för några.

#metoo och nu senast filmen om Josefin Nilsson har satt mäns våld mot kvinnor på dagordningen. Efter ett omfattande arbete och en remissrunda fanns nu en "Strategi för förebyggande och motarbetande av mäns våld mot kvinnor" att besluta om. Strategin omfattar hela Region Gotland och därmed samtliga verksamheter som regionen ansvarar för. Allt från förskolan till äldreomsorgen. Hur kan regionen och dess medarbetare förebygga och upptäcka de övergrepp som någon gång i livet drabbar omkring en fjärdedel av alla kvinnor. Övergrepp som många kvinnor drabbas hårt av och som ger dem ärr för livet. Nu finns det en strategi, som ska tas av Regionfullmäktige, för att sen också börja implementeras i regionens verksamheter.

Landsbygdsutveckling 2.0 som startades av den förra rödgröna majoriteten och som gjort succé kommer att fortsätta. Fårö, Östergarn och Hemse blev pilotområden. Under 2019 står Roma och Fårösund på tur för regionen att tillsammans med lokala aktörer försöka hitta samarbetsmöjligheter för att utveckla orterna. 2020 går man vidare med Klintehamn.

Regionstyrelsen beslutade också att lämna Visby Centrum som delägare och istället ingå ett partneravtal med föreningen. Ett mycket klokt beslut. Jag har tidigare beskrivit den jävsituation som kan uppstå när politiker sitter på för många stolar. Ägarskapet i Visby Centrum har varit ett sådant, och nu kan det positiva samarbetet fortsätta i och med partneravtalet, men utan större risk för politiker att hamna i jävsituationer.

Byggbolaget GBJ vann upphandlingen om en av tomterna på A7 fältet. Deras koncept är intressant och att ytterligare seriösa aktörer kommer in på den gotländska marknaden är alltid bra. Men GBJ har inte kommit igång med byggandet under den tid som avtalat förutsätter. Nu sätter Regionstyrelsen press på bolaget att komma igång. Om de inte betalar den summa som avtalats i tid kommer de att mista rätten till tomten. Detta var ingen nyhet och det är bra att regionen ställer krav att avtalet ska följas. Det jag var lite orolig för var att den nya politiska ledningen skulle överge tanken att det ska byggas hyresrätter på tomten och istället ge möjlighet för ett nytt bolag att bygga bostadsrätter om avtalet med GBJ upphävs. Men en enig regionstyrelse beslöt istället att ge tjänstemännen i uppdrag att förbereda för en direktöverlåtelse till Gotlandshem att bygga hyresrätter om avtalet upphävs. Ett mycket klokt beslut.

Som ni märker är det inte bara tuffa debatter och hårda ord mellan politiker, utan också, en stor samstämmighet. Något som är nog så viktigt att beskriva med ojämna mellanrum.