Varje år de kommande tio åren kommer cirka 250 av Region Gotlands 6 200 anställda att gå i pension. Det innebär att regionen måste vara en attraktiv arbetsgivare för att kunna locka och rekrytera minst 250 personer i olika yrken. Detta faktum är den nya regiondirektören högst medveten om. När jag hörde honom föreläsa för den fantastiska personalen på Kompetenscentrum förra veckan, gladdes jag åt Peter Lindvalls mål för sitt kommande arbete som regiondirektör.
Han har nämligen som mål att göra Region Gotland till en attraktiv arbetsgivare och han vill att alla som jobbar inom regionen har ett utifrånperspektiv. Alla välfärdsarbetare i regionens olika delar måste hela tiden fråga sig, vem är vi till för. Vad förväntar sig alla brukare, barn, ungdomar, sjuka, äldre och vanliga medborgare för service av regionens alla medarbetare. Förutom en väl organiserad välfärd där personalen trivs måste den vara effektiv och inriktad på att bemöta alla medborgare på bästa sätt.
Inom besöksnäringen och andra privata näringar försöker man identifiera sina kundgrupper och deras olika behov och önskemål. På samma sätt måste varje del av regionens verksamheter identifiera och kartlägga sina brukares behov och önskemål.
Liksom Kompetenscentrum Gotland måste alla delar av regionens verksamheter vara flexibla, brukarinriktade och ständigt förändra sig i takt med omvärldsförändringen. Den stora inströmningen av flyktingar även till Gotland kräver att alla delar av regionens verksamheter är på tå och samverkar med varandra på ett smidigt sätt.
Det är utmärkt att regionens högste tjänsteman har som mål för sitt arbete att göra regionen till en attraktiv arbetsgivare. Det är också nödvändigt att den politiska ledningen gör samma prioritering och bedriver en tydlig och aktiv personalpolitik, som gör att exempelvis alla oönskade deltider försvinner och att alla som vill ha heltid kan få det. Utan delade turer.
Nynäshamnsmodellen visar att heltider är en vinst för alla, brukarna och de anställda, och dessutom minskar personalkostnaderna.
Det lönar sig med en bra personalpolitik, där man satsar på välutbildade och duktiga chefer, som sätter kultur och organisation, så att alla medarbetare trivs och känner stolthet över sitt jobb. Då sjunker sjuktalen.
Pensionsavgångarna kräver nyrekryteringar av minst 250 personer varje år de kommande tio åren. Inom vissa yrken är rekryteringsbehovet större. Lärare, läkare och sjuksköterskor är bristyrken, som det gäller att mycket aktivt locka med den goda arbetsplatsen i Region Gotland.
Kompetenscentrum Gotland är en flexibel, dynamiskt föränderlig organisation som ständigt frågar sig vem de är till för. Det finns fler delar i regionen som fungerar så. Men målet måste vara att alla delar gör det och dessutom med stolthet och glädje samverkar med varandra, så allt stuprörstänkande och all revirbevakning upphör. Murar måste rivas och broar byggas.
Det är bra att regiondirektören Peter Lindvall har detta som mål för sitt jobb. Jag hoppas han får ett aktivt stöd av den politiska ledningen för att nå dessa mål.