Britterna överraskade alla

Jeremy Corbyn. Partiledare för socialdemokratiska Labour var den stora segraren i det brittiska valet.

Jeremy Corbyn. Partiledare för socialdemokratiska Labour var den stora segraren i det brittiska valet.

Foto: Tim Ireland/TT

Ledare Gotlands Folkblad2017-06-10 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Konservativa Tories partiledare Theresa May trodde att hon hade en valseger som i en lite ask, när hon för en tid sedan utlyste nyval. Då hade Tories 20 procentenheters ledning i opinionsmätningar.

Men ack så hon bedrog sig. Valresultatet är inget annat än ett stort nederlag för May. Den relativt stora majoriteten partiet hade är nu helt borta. De senaste rapporterna säger att May och Tories kommer att behålla regeringsmakten men tvingas samarbeta med nordirländska nationalkonservativa partiet DUP.

Det har redan framförts krav på hennes avgång och det diskuteras öppet om vem som kommer att efterträda henne. Den stora segraren i valet är det Socialdemokratiska partiet Labour med partiledaren Jeremy Corbyn i spetsen. Med ett valdistrikt kvar att räkna har Labour ökat med 29 mandat. Det kommer att bli spännande att följa utvecklingen i Storbritannien.

Hur kommer inrikespolitiken att se ut framöver? Kommer Theresa May att sitta kvar som partiledare och premiärminister? Om inte vem kommer att efterträda henne? Hur kommer Brexitförhandlingarna att gå. Det starka mandat för ett så kallat ”hard brexit”, det vill säga ett hårt utträde och hårda brexitförhandlingar, som May ville ha är nu helt borta.

Det som är alarmerande från valet i Storbritannien är de opinionsundersökningar som genomförs och hur dåliga de visar sig vara i sina slutsatser. Samma visa såg vi i samband med Brexitomröstningen, där valresultatet slog ner som en blixt från klar himmel.

Nu är det Brittiska valsystemet till parlamentet mycket svårt att förutspå då det inte är proportionellt mot hur väljarna röstar. I stället är det segraren i respektive valkrets som får mandatet. Så ett parti med många röster men som inte vinner i valdistrikten får inget mandat, medan ett parti som är regionalt starkt kan få många mandat.

Skulle vi ha ett liknande system i Sverige hade Socialdemokraterna varit enormt dominerande i riksdagen. SVT har en valsimulator som simulerar siffrorna utifrån hur det Brittiska systemet skulle kunna se ut i Sverige. Då skulle (S) ha fått 296 mandat mot (M) med 50 mandat och (SD) med hela två mandat.

Inget av de andra partierna hade haft något mandat i Riksdagen! Simuleringen är visserligen byggd på ett system som inte finns och därmed kan man inte säga att så här skulle det bli, men simuleringen ger en fingervisning om skillnaderna mellan de olika valsystemen. I Storbritannien är det de stora partierna som ofta har egen majoritet, medan vi i Sverige inte haft ett parti med eget mandat sen 1968 då Socialdemokraterna fick 50,1 procent.

Det som jag ser som positivt med valutgången i Storbritannien är det starka mandat som Labour får. Socialdemokratin runt om i Europa har råkat ut för det ena bakslaget efter det andra och olyckskorpar, läs högerdebattörer, har kraxat om socialdemokratins undergång.

Väljarna i Storbritannien visa på motsatsen. Det finns alternativ till högerpopulism och främlingsfientlighet, och det alternativet heter socialdemokrati.