Centern hotar välfärden

Annie Lööf partiledare för Centerpartiet presenterade i går ett förslag som blir ett första steg bort från den generella välfärden om det genomförs.

Annie Lööf partiledare för Centerpartiet presenterade i går ett förslag som blir ett första steg bort från den generella välfärden om det genomförs.

Foto: Erik Fransson

Ledare Gotlands Folkblad2018-07-05 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går presenterade Centerpartiet något de kallar för integrationsåret. Speciellt motiverade nyanlända ska få möjlighet att låna sig till en arbetsmarknadsutbildning som kan leda till jobb. Arbetsmarknadsutbildningar är i min värld ett ansvar för samhället och att Centern i sitt förslag frångår den principen förvånar mig inte.

Jag och fler med mig, exempelvis Veronica Palm, före detta socialdemokratisk minister, ser detta som ett första steg att montera ner den generella svenska välfärden. Något som jag sett C lägga förslag om tidigare. Deras grundtrygghetstanke, där dagens nivåer i socialförsäkringssystemen ersätts med betydligt lägre nivåer, är ett exempel.

Man kan fundera på vilken del av välfärden som kommer få nästa ”år”. Sjukåret, där du lånar till din sjukvård. Äldreåret, där du lånar till platsen på ett särskilt boende. Det lär väl aldrig bli aktuellt då riskerna för att lånet aldrig betalas tillbaka är för stora, men vem vet.

Vad vi vet, eller i alla fall kan ana, är att den generella välfärdsmodellen inte gillas av Centerpartiet, då den är för dyr.

Kan man få folk att själva betala för den välfärd de vill ha så varför skall då staten lägga sig i. Då går det också att sänka skatterna i den stora omfattningen som C vill göra. Att de som inte har råd att betala blir de som förlorar och att det kommer att öka på de socioekonomiska klyftorna verkar inte bekomma dem.

Efter att ha besökt Socialdemokraternas ekonomiska seminarium blir Centerpartiets utspel än mer tragiskt. Finansminister Magdalena Andersson (S) visade tillsammans med professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki att de ekonomiska klyftorna är en grogrund för brottslighet.

Vi ska med andra ord minska klyftorna istället för att öka dem. Vi måste bygga ut samhället så det når ända ut till de mest utsatta, oavsett om dem bor i städernas förorter eller i glesbygden. Mer om detta kan ni läsa i Håkan Ericssons debattartikel här nedanför.

Jag måste också få kommentera det tal som Jan Björklund (L) höll i tisdagskväll. Det var enormt bra så länge det var strikt ideologiskt, vilket det till största delen var.

Jag inser nu att den liberala frihetstanken är väl förankrad också i mig, även om jag vill ha vissa friheter betydligt mer reglerade än den genomsnittliga liberalen när vi kommer in på sakfrågor. Jag tror det är få som, på ett så tydligt sätt, kan beskriva varför nationalismen är den största fienden till människors frihet som Björklund gjorde i tisdags.

Visst, precis som jag skrev i går, Liberalernas vägval att nu dra in EU frågan i valrörelsen kan absolut ifrågasättas rent valtaktiskt, men få kan motsäga att det liberala projektet EU har skapat fred i Europa. I rak motsats till de krig och blodiga konflikter som nationalismen skapat genom århundraden.

Fyra dagar av Almedalens åtta har nu gått, och man kan nog i dessa fotbolls tider prata om halvtid även om det inte blir någon paus. För min del är det här nog den bästa veckan hittills. Jag har börjat lära mig hur jag ska kunna ta del av så mycket som möjligt och samtidigt jobba.

Det blir långa dagar men det är det värt för jag tycker att det här är enormt roligt. Jag hoppas verkligen att så många av er läsare som möjligt har tagit er tid att besöka veckan och då tagit för er av någon av alla de möjligheter som veckan bjuder på.