Konkurserna ökar på ön, går det att läsa i GA den 17/7. Enligt SCB:s siffror är konkurserna fem gånger så många mellan januari-juni i år som samma period förra året. Det låter vid första anblick väldigt mycket. Oroande, tycker oppositionsrådet Eva Nypelius (C), som tror att detta beror på regionens stelbenthet, framförallt gällande handläggningstiderna på tillstånd.
Det är ingen hemlighet att Gotland är Sveriges mest småföretagartäta län, och att företagsklimatet sakta blir bättre. Drygt hälften av alla företag på ön upplever att de har fått ökad lönsamhet det senaste året. Det är riktigt positiva siffror. Men sen har vi det här med konkurserna, som oroar Nypelius.
I ett småföretagarlän som Gotland finns en naturlig och väldigt stark konkurrens. Startar du eget är du antagligen inte först med din idé, och konkurrensen kan vara tuff inom ditt fält. Ser vi till de övriga siffrorna som SCB och Tillväxtanalys presenterar på området så framtäder en något nyanserad bild. Samtidigt som 19 bolag gick i konkurs mellan januari och juni, startades 122 bolag på Gotland mellan januari och april enligt Tillväxtanalys. Det startades alltså tio gånger så många bolag, som antal bolag som gick i konkurs. det här befäster ytterligare Gotlands ställning som ett starkt län för småföretagare.
Så att företag går i konkurs betyder inte nödvändigtvis att det är kris och panik. Det är bara den naturliga gången på en fri marknad, den samhällsordning som bland annat centerpartiet säger sig värna. Det är märkligt att den fria gången på marknaden verkar vålla sådan oro. Vi kan ju inte ha hur många företag som helst, då skulleinte marknaden fungera. Företag som inte är lönsamma går i konkurs, och på Gotland är konkurrensen stenhård för de små företagarna. Nu menar jag naturligtvis inte att det inte finns anledning att titta närmare på den här utvecklingen, det gör det naturligtvis. Men att slå på stora trumman för siffor som egentligen inte berättar någonting om hur företagsklimatet fungerar på ön är onödigt. Man behöver inte vara raketforskare för att utläsa att Nypelius här såg en billig möjlighet att få puckla på regionens majoritet - och gladeligen tog den. Det står hon fri att göra, att pressa och kritisera majoriteten är hennes roll som oppositionsråd. Men det här blir bara tramsigt.
Som åtgärd föreslår Nypelius att ”vi måste börja jobba aktivt med dessa frågor för att förbättra företagsklimatet”. Det är svårt att förstå vad ”jobba aktivt” betyder. inte enbart för att det är ett fluffigt värdebegrepp, utan särskilt mot bakgrund av att företagsklimatet är en av våra mest omdiskuterade frågor på ön. Jag tror inte att jag är ensam om att uppleva att företagarfrågorna just lyfts väldigt aktivt, både av regionen och i media. Med all rätt! Det är viktigt att vi diskuterar företagarfrågorna, och de är avgörande för att Gotland ska ha en fungerande välfärd och ett fungerande samhälle i framtiden. Men debatten borde besparas från oppurtunistiska slag i luften, oavsett från vilket håll de kommer.