Då finns det ändå hopp

Gav resultat. Protesterna mot Migrationsverkets flyttkarusell gav utdelning.

Gav resultat. Protesterna mot Migrationsverkets flyttkarusell gav utdelning.

Foto: Malin Stenström

Ledare Gotlands Folkblad2016-09-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Migrationsverkets flyttkarusell snurrade som fortast och protesterna var som högst bad Landshövdingen om ett möte med Migrationsverket.

Med på mötet var även gotländska politiker, bland andra Meit Fohlin (S), SISU och Arbetsförmedlingen.

Mötet gick bättre än vad jag kunnat föreställa mig utifrån den bild som jag fått av Migrationsverket. Barnfamiljerna behöver inte flytta nu, men kanske efter höstterminens slut. Ett mycket klokt och efterlängtat beslut. Beskedet visar att det finns möjlighet att påverka, bara man har tålamod och rätt argument.

I måndagens GT skrev Eva Bofride, politisk chefredaktör på Gotlänningen följande om att det socialdemokratiska regionrådet Meit Fohlin haft åsikter om hur Migrationsverket skött frågan:

” Kom inte här med era krokodiltårar, det är ni som lagt stigen till den plats vi är på i dag.”

Eva Bofride, krokodiltårarna hjälpte. Dessutom är de som jag skrev i går, märkligt att ge regionrådet Meit Fohlin ”skulden” för regeringens politik.

Arbetarrörelsen är dessutom väl känd för att ha högt i tak och att låta sina medlemmar uttrycka avvikande åsikter. Ett förhållningssätt som kan verka märkligt om man är mer van vid organisationer som inte tillåter att de verksamma officiellt uttrycker olika åsikter.

I gårdagens GT kunde ni på den här sidan läsa vad våran socialdemokratiska riksdagsledamot Hanna Westerén tycker om flyttkarusellen. Hon som skulle kunna ställas till svars. Hon uttryckte sig på följande kloka sätt:

”Men, jag som beslutsfattare måste så klart ställa mig frågan om det här är så det var tänkt, om poängen med regelverket var det vi nu ser. I nuläget, sett till det som hittills framkommit, är mitt svar: nej, det här är inte rimligt och det kan inte vara så här det var tänkt.”

Politiker på olika nivåer tar beslut och tjänstemän på olika nivåer ser till att verkställa dem. Ibland blir det fel i kommunikationen, vilket upptäcks först när felen begås. Tjänstemännen menar oftast att de gör rätt, och politikerna får då försöka ta snabba beslut för att förändra sina beslut eller ta helt nya. Det är så en demokrati fungerar och det är inget nytt. Det tar tid att hitta rätt, och under tiden kan människor tyvärr hamna i kläm.

På liknande sätt fungerar vårat rättsväsende. Riksdagen stiftar lagarna som sen tolkas i domstolar. När lagen inte får den verkan som det var tänkt får Riksdagen ta ett nytt beslut om ändring eller helt ny lag.

I går blev det känt att Sverigedemokraterna tänker rösta emot regeringens förslag om krav på kollektivavtal vid offentliga upphandlingar. Det innebär att regeringens förslag med all säkerhet kommer att falla då även de andra högerpartierna i riksdagen är emot förslaget.

”Med regeringens förslag hade den sociala dumpningen inom städbranschen, färdtjänsten och delar av byggbranschen kunnat stoppas efter årsskiftet. Jag har svårt att se vem som kan vara emot det. Alla tycker väl att det är oskäligt att människor tvingas arbeta för löner under 40 kronor i timmen.” säger Kommunals jurist Oskar Taxén till Arbetet.

Men utifrån debatten om sänkta löner som rasade i somras är det helt uppenbart att de politiska partierna på högerkanten tycker det är helt ok med oskäliga löner.