I tisdags presenterade både Socialdemokraterna och Moderaterna sina lokala valprogram för vården. Socialdemokraterna koncentrerar sig på fyra frågor som de vill lägga fokus på för att förbättra för oss gotlänningar.
Akutmottagningen på lasarettet får i dag ta emot för många patienter som inte har akuta vårdproblem. Patienter som borde ha vänt sig till vårdcentralerna istället. En orsak till att de som känner sig dåliga vänder sig till akuten är vårdcentralernas öppettider och de vill nu Socialdemokraterna utöka. Förslaget är välkommet.
Gotland och även resten av landet har en befolkning som blir allt äldre. Det tillsammans med att fler sjukdomar kan botas helt eller bromsas ordentligt gör att vi behandlas fler gånger och längre än vad människor gjort tidigare. Allt detta är givetvis bra och visar på att utvecklingen går framåt, men det måste mötas upp med en sjukvård som är anpassad för den nya situationen. Socialdemokraterna på Gotland vill därför skapa särskilda äldremottagningar där man samlar viktig kompetens inom geriatrik, det vill säga specialister på åldrandets sjukdomar. På äldremottagningarna kan den specialiserade personalen ta ett helhetsgrepp över den äldres sjukdomsbild, vilken inte sällan är rätt komplicerad, på ett bättre sätt än vad som normalt kan göras på en vårdcentral. Äldremottagningar skulle inte bara göra det bättre för våra äldre utan också effektivisera verksamheten till gagn för fler.
För de som bor i Visby, Hemse, Klintehamn eller Slite, där det finns vårdcentraler, är sjukvården inte så långt borta. Men många bor utanför dessa orter. För dem finns det trygghetspunkter i Burgsvik, Fårösund, Katthammarsvik och Roma där man kan få hjälp med enklare sjukvård. Trygghetspunkterna fyller en viktig funktion men de kan bli bättre. Socialdemokraterna vill se en utveckling av trygghetspunkterna så att mer sjukvård kan ske så nära gotlänningen som möjligt.
Att vara ung i dag är inte så enkelt. Det visar den ökande psykiska ohälsan hos unga. Detta är ett nationellt problem som vi även märker av här på ön. Socialdemokraterna vill därför satsa på elevhälsovården och utökade insatser för att stödja föräldrar.
Dessa satsningar är inte gratis men Socialdemokraterna och deras rödgröna samarbetspartier har under de senaste åren visat på att de satsar på sjukvården. Bara de två senaste åren har den rödgröna majoriteten budgeterat 87 miljoner kronor mer på hälso- och sjukvården än vad de borgerliga partierna varit intresserade av att göra.
Moderaternas tyngsta förslag för att förbättra den gotländska sjukvården är att slå ihop Visbys bägge vårdcentraler med sjukhuset. Jag kan se fördelar med en centralisering av Visbys sjukvård på så sätt att resurserna kan koncentreras och då nyttjas på ett bättre sätt. Men hur tänker Moderaterna att det ska kunna förverkligas rent fysiskt? Vi pratar här om en enorm utbyggnad av sjukhusets lokaler. Finns det ens mark för ens så stor utbyggnad när det samtidigt måste byggas till parkeringsplatser.
Nej, då tror jag mer på Socialdemokraternas förslag med bättre öppettider för vårdcentralerna, utvecklade trygghetspunkter och äldremottagningar. Något som dessutom kan genomföras relativt fort utan att vänta på en stor ombyggnad.