”Om ingen pratar om det behöver det inte hanteras”. Så heter den studie av HBTQ-personers levnadsvillkor på Gotland, som RFSL gjort på uppdrag av regionen och länsstyrelsen.
Studien bygger på intervjuer och samtal med HBTQ-personer på Gotland, och sätter så väl ord på en komplex situation. RFSL:s studie visar att Gotland har stora utmaningar och problem när det gäller HBTQ-personers rättigheter och levnadsvillkor - och särskilt utsatta är unga HBTQ-personer. I RFSL Gotlands studie lyfter flera av intervjupersonerna att vårdpersonal och skolpersonal inte verkar ges tillräckligt med utbildning för att kunna möta HBTQ-personers behov.
Redan 2005 gjorde dåvarande Statens Folkhälsoinstitut en kartläggning av HBTQ-personers hälsovillkor. Av den framgår det tydligt att HBTQ-personer har avsevärt sämre hälsovillkor än resten av befolkningen. Tilliten till samhället är lägre och den psykiska ohälsan större. Avsaknaden av emotionellt stöd är stor och kompetensen hos personalen i vård och skola är låg. Folkhälsoinstitutet lämnade ett antal skarpa rekommendationer till regeringen, landstingen och kommunerna.
De är för många för att delge i sin helhet, men exempelvis rekommenderade man att ett HBTQ-perspektiv måste ”integreras i skolmiljön och i skolundervisningen och behovet av fortbildning av skolpersonal i HBTQ-frågor”. RFSL:s kommungranskning från 2014 pekar särskilt ut riktade utbildningsinsatser som ett särskilt avgörande verktyg för att höja HBTQ-kompetensen i landets kommuner, som leder till förbättrade levnadsvillkor för HBTQ-personer.
I Sverige har vi en väl underbyggd diskrimineringslag, som tydligt gör gällande att ingen får diskrimineras på grund av bland annat sitt kön, sin sexuella läggning, eller sin identitet.
Diskrimineringslagen gör väldigt tydligt att det är arbetsgivarens ansvar att arbeta förebyggande mot diskriminering på arbetsplatsen.
På samma sätt är det skolans och vårdens uppgift att arbeta förebyggande för att ingen någonsin utsätts för kränkande behandling och dåligt bemötande, eller i värsta fall inte ges samma rätt till fullvärdig vård och utbildning. Ingen bildningslucka är för liten att falla igenom, och de utbildningsinsatserna behövs här på Gotland.
Både till förtroendevalda politiker, till tjänstemän i regionen, och till all personal i offentlig sektor.
En välfärd som gör skillnad på människor är en välfärd som saknar legitimitet.
Det här ett i högsta grad politisk problem som kräver politiska lösningar. Alla medborgare har enligt svensk lag rätt till likvärdig vård och likvärdig utbildning - då är det ett allvarligt problem att HBTQ-personer nekas just det. I dagarna börjar pridefestivalen i Stockholm, som numer har ett syskonarrangemang på Gotland. Men även när regnbågsflaggan inte vajar över Österport måste vi se handling.
Varje politiker, och varje makthavare i näringsliv och föreningsliv, måste använda sin plattform för att agera. Varje dag. Ett första steg kan vara att ta del av RFSL Gotlands föredömliga studie, och läsa berättelserna från unga HBTQ-personer på ön.