År 1991, tre år innan jag föddes, genomförde den dåvarande socialdemokratiska regeringen tillsammans med Folkpartiet en översyn av skattesystemet som kom att kallas ”Århundradets skattereform”. Nu har det gått drygt 20 år, och behovet av reformer i skattesystemet blir allt tydligare. Särlösningar har ersatt enhetlighet, och systemet blir snarare ett brokigt lapptäcke en ett välfungerande skattesystem som kan fördela resurser rättvist. De principer som utgjorde grunden för skattereformen har lämnats för länge sedan.
Från flera håll har rösterna höjts för att det är dags för en ny skatteöversyn som måste leda till ett bättre skattesystem. LO skrev 2012 en rapport om behovet av en bred skattereform som partierna kan samlas kring över blockgränsen.
Folkpartiets och Socialdemokraternas ungdomsförbund slog sina påsar ihop och producerade 2013 ett utkast på en skatteöversyn. Spännande idéer och förslag, även om det genast ropades att de var ogenomförbara från både M och S.
Den här julhelgen har vi sett partierna presentera ett förslag på en överenskommelse som ska möjliggöra för minoritetsregeringar att regera. I elfte timmen demonstrerade både regering och opposition en förhandlingsvilja. Den finns där. Och det ligger i alla demokratiska partiers intresse att förändra skattesystemet till ett som fungerar mer hållbart och långsiktigt.
Det vore verkligen på sin plats att regeringen med finansminister Magdalena Andersson bjöd in Alliansen till samtal.
Några har lyft farhågan om att det här skulle radera konfliktytan i den ekonomiska politiken. Det stämmer inte. Det här handlar inte om att lägga konflikten om nivåerna på skatterna åt sidan, det handlar om att gemensamt se över hur vi tar ut skatter och skapa ett enhetligt system. Ett system som klara höjningar och sänkningar av skattenivåer, men samtidigt bevarar sin stabilitet.
I en ekonomi som globaliseras i allt snabbare takt behöver ett litet land som Sverige ha ett skattesystem som kombinerar flexibilitet och stabilitet.
Kring det kan partierna enas – sedan kan vi ha en rejäl konflikt till hur den ekonomiska politiken ska utformas för att bäst skapa ett gott samhälle. För Socialdemokraterna borde man lyfta exempelvis höjda miljöskatter, skatt på finansiella tjänster, och utreda ett återinförande av arvsskatten
Behovet av en uppgörelse om skat tesystemet behöver man inte ha doktorshatt i ekonomi för att se.
Att skriva en hel text om en översyn av skattesystemet brukar inte vara någonting som får kommentarsfälten att jubla eller klickrekorden att skjuta i höjden. Men faktum är att vi står inför stora utmaningar för framtidens välfärd, och för att klara av dem så behöver vi ett enhetligt skattesystem som fungerar. Nu är det hög tid för riksdagspartierna att komma upp ur sina ekonomisk-politiska skyttegravar.