Dags för nya jobb på norra ön

Foto: Tommy Söderlund/arkiv

Ledare Gotlands Folkblad2015-09-07 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Beslutet om att göra det tilltänkta kalkbrottet till Natura 2000-område är nu fattat av regeringen. Det kommer att avsevärt begränsa Nordkalks möjligheter att fortsätta sin verksamhet. Jobb kommer att försvinna.

Jag noterade dock i regeringens pressmeddelande och miljöminister Åra Romsons (MP) uttalanden, att det nu inte finns behov av fler stora Natura 2000-områden på Gotland. Jag och många med mig tolkar det som att övrig kalkindustri är fredad och att Cementas verksamhet och framtid inte är hotad.

Vi får antagligen se en minskning av kalkindustrin under kommande år. Även för Cementa finns en bortre gräns för när ingen mer kalksten kan och får brytas. I detta perspektiv är det så oerhört viktigt att regeringen nu satsar rejält på att stimulera framväxten av många nya jobb på norra Gotland.

Jag är säker på att det är den socialdemokratiska delen i regeringen som drivit på. Målet om att arbetslösheten ska ner till den lägsta i EU till 2020 och insikten om att vi inte kan fortsätta med åtta procents arbetslöshet föder aktivitet hos Socialdemokraterna.

När regementena och Flextronics las ner, tillsatte regeringen Thage G Peterson som förhandlingsman och jobbfixare. Jag tycker han var framgångsrik och hade dåvarande statsminister Göran Perssons öra. Det blev statliga jobb och han träffade företrädare för öns näringsliv och sådde frön till utveckling. Han bidrog aktivt till att satsningen på en kongresshall i Visby blev verklighet. Allt detta gjorde att Gotland klarade denna jobbsmäll på minus drygt 2 000 jobb.

Jag hoppas att den nya kontaktmannen Peter Larsson jobbar på ett liknande sätt. Det låter också så i hans första kontakter med gotländska företrädare. Det finns ju så mycket att bygga vidare på. Näringslivet på norra Gotland är livaktigt och utvecklingskraftigt. Det finns gott om driftiga entreprenörer och de lokala utvecklingsbolagen är en stark utvecklingskraft för fler jobb.

I Fårösund finns Folkhögskolan som nu kan få en ännu viktigare roll som motor i kompetenshöjningen, så att nya verksamheter kan få arbetskraft med rätt kompetens. Det kan också ge ett positivt utvecklingssprång för många av dem som blir av med jobben genom neddragningarna inom kalkindustrin.

Besöksnäringen är stark på norra Gotland, men den har felet att den bara ger säsongsjobb. Därför måste det till helårsjobb av olika sorter. Inom livsmedelssektorn finns det stora producenter av lamm och andra djur liksom flera stora företag inom grönsaksnäringen. I dagsläget handlar det mycket om råvaruproduktion, som skulle ge många fler jobb och större inkomster om det kunde växa fram livsmedelsindustrier av olika slag.

Uppenbarligen har jordbrukskooperationens giganter spelat ut sin roll, så det krävs nog initiativ av lokala producenter, som går ihop och startar livsmedelsindustrier i lagom storlek på norra Gotland. Kanske med hjälp av startpengar från de 100 miljoner kronor, som regeringen satsar på nya jobb på norra Gotland.

Peter Larsson kan säkert i samverkan med regionledningen, näringslivet och fackföreningsrörelsen finna många utvecklingsspår som ger tillväxt, fler jobb och en sprudlande utveckling av livet på norra Gotland. Det kommer inte att gå fort, men det har redan startat.