Vad har de för sig på banken efter tre? Det är ett uttryck som fastnat, men är överspelat nu.
Bankernas öppettid slutar inte längre klockan tre på eftermiddagen, utan har blivit flexiblare. För övrigt bör man som bankkund nu själv sköta sina ärenden via internet. Det kan ske vilken tidpunkt som helst.
Men visst, man kan behöva besöka sin bank, för att lägga upp ett lån eller annat. Kundernas bankbesök är dock färre och de har följts åt av en utveckling med färre bankkontor. Så det är inte lätt att besöka en bank numera, ens om man vill, utan att kanske behöva färdas många mil bort.
Det är inte lönsamhetsproblem som fått bankerna att dra ned på antalet bankkontor och begränsa öppettider eller begära att tid avtalas för besök.
De fyra storbankerna har i flera år gjort en sammanlagd årsvinst på uppåt hundra miljarder kronor. Men kanske bankernas ägare tycker att den höga vinstnivån inte räcker och därför kräver neddragningar av kostnader, på bankkontor och personal och i övrigt.
Bankerna, och deras vinster, kom i fokus under fredagen när SEB redovisade vinsten för det andra kvartalet i år, på 6,1 miljarder kronor. Det överträffade prognosmakares bedömningar, som låg på 5,6 miljarder kronor i vinst detta kvartal för denna bank.
Bankväsendet är centralt i varje land och ger resurser till privatpersoner och företag för investeringar från hus till utrustning i företag.
Varje bank vill att varje kund ska bli helkund, som det kallas, hos den banken och ha spar- och lönekonton, (bostads-)lån och annat hos den banken.
Som bankkund är de flesta obenägna att byta bank, särskilt om man har många konton, lån och annat. Det blir krångligt att byta bank.
Den statliga insättningsgarantin är på 950 000 kronor per person och institut. Den person som skulle ha det angenäma problemet att ha mer pengar (sparade) än det beloppet bör starta sparande i ännu en annan bank för att få de pengar denne har över 950 000 kronor insatta garanterade av staten.
(De stora) bankerna vill dock "låsa in" kunderna till sin bank och ha relation om sparande och lån på sin bank.
För individen är det bättre att ha relationer till flera banker och ha konton och vara kund hos flera för att så småningom kanske välja att bli omfattande kund hos den bank som erbjuder sammantaget bäst villkor och till lägst pris i lånekostnad och annat.
Det går att debattera mycket om banker. Det finns exempelvis geografiska orättvisor där företag och personer nära större städer har lättare att låna, eftersom det är befolkningstätt där och finns en säker marknad för hus, företagsfastigheter och annat.
Samma sorts hus eller företagsbyggnader i glesare bebodda landsdelar kan det vara svårare att få lån till, eftersom deras värden blir lägre och utlåning för banken därmed är osäkrare.
Banker är privata makthavare och agerar för sitt, och sina ägares, bästa.
För något år sedan beslutade Nordea att flytta sitt huvudkontor till Finland och den banken klassas nu som finländsk.
Eurolandet Finland är med i EUs bankunion och de kanske mer säkra och långsiktiga reglerna tilltalade Nordeas ledning.
Storbanker som SEB är mäktiga, mot länder och kunder i form av personer och företag. De sätter sin och ägarnas vinst främst, snarare än (små) kunder eller samhällsnytta.