Lokalmedias kris är inte bara en kris för lokalmedia utan för hela den svenska demokratin. Medias roll som granskare av samhället är en mycket viktig del av demokratin.
När de lokala redaktionerna försvinner en efter en uppstår stora geografiska områden där det inte längre blir någon granskning. Den uteblivna granskningen av hur samhället fungerar ger oseriösa aktörer fritt spelrum. Falska nyheter sprids och då det inte finns någon seriös media på orten får lögnerna stå oemotsagda.
Ett exempel på detta är den falska anklagelsen om sexuella trakasserier som drabbade samhället Backe i Strömsunds kommun. En troligen lokal blogg spred ut att några högstadietjejer blivit sextrakasserade och då de lokala medierna saknades fick nyheten stor spridning. När P4 Västernorrland till slut granskar det hela så visar det sig vara falskt larm. Men ”nyheten” fick så stor spridning att lilla Backes rykte hann svärtas ner.
På de orter där det fortfarande finns lokala redaktioner har besparingarna gjort att de inte har möjligheter att göra det jobb som de egentligen skulle vilja göra. Jakten på att fylla tidningen gör att de få journalister som är anställda inte har tid att göra det grävande journalistiska jobbet som de vill och som de borde. Samtidigt finns det risk att de nedbantade redaktionerna släpper igenom insändare eller artiklar som är delvis felaktiga eller rena falsarier.
En tidning i Eskilstuna publicerade en insändare med ett mycket känsligt tema underskriven av en politiker i Miljöpartiet. Men politikern hade aldrig skrivit insändaren. Den var skickad från ett falskt mailkonto och tidningen missade att kolla upp det hela.
Inte ens de stora redaktionerna klarar helt av att sålla bort falska debattartiklar eller insändare. Hur många är det inte som blivit lurade av pseudonymerna ”Egor Putilov” och ”Tobias Lagerfeldt”. Personen bakom dessa alias jobbar på Sverigedemokraternas riksdagskansli och har genom åren fått en hel del artiklar publicerade i stora tidningar. Han har till och med debatterat mot sig själv genom de olika alias han använt.
Samtliga dessa exempel som jag hittat gäller högerextrema som försöker lura läsarna att saker som ger dem mer stöd har inträffat. Det finns säkert exempel på andra som också försökt eller lyckats lura redaktioner med falska artiklar eller insändare.
För att media skall kunna gräva även i glesbygden och för att media skall kunna ge en så sann bild av samhället som möjligt måste lokalmedia räddas. Den 5 mars 2015 beslutade regeringen att tillsätta en särskild utredare som ska analysera behovet av nya mediepolitiska insatser när presstödet i dess nuvarande form upphör. Medieutredningen kommer enligt den senaste prognosen att ge sitt slutbetänkande den 31 oktober i år.
Media som den tredje statsmakten behövs och jag hoppas verkligen att utredningen kommer fram till bra förslag för hur lokala medier skall kunna överleva och göra det jobb som de behöver göra i demokratins namn.