Det är ingen nyhet att det förekommer en hel del inlägg med klara faktafel på sociala media. Vissa av inläggen är direkta försök att sprida falska nyheter och falsk fakta för politisk vinning.
Det är inte heller någon nyhet att det finns grupper som förefaller ha en god intention, men som vid en närmare granskning har en tydlig politisk agenda och som inte drar sig för att sprida felaktigheter som gynnar deras sak.
En granskning som SVT gjort av en mycket populär grupp på Facebook ger en tydlig bild av organiserad desinformation. Gruppen som på ytan upplevs stödja polisen, sprider i själva verket högerextrema åsikter och desinformation för att misskreditera Polisen och Regeringen.
Anders Ahlqvist, ansvarig för IT-, internet- och legalitetsfrågor vid Nationella operativa avdelningen (NOA) på polisen uppger till SVT att de ser med oro på gruppen då den sprider manipulerade budskap som kan minska medborgarnas förtroende för Polisen.
På frågan om hur gruppen som säger sig stödja polisen skiljer sig från öppet politiska grupper som sprider liknande budskap svarar Ahlqvist: ”Den som är dold i sin agenda är svårare att genomskåda. Vi har sett att trollfabrikerna österut är mycket duktiga på det här.”
Jag blir uppriktigt orolig när jag hör en polis med Ahlqvists position peka på kopplingen mellan desinformation för att söndra viktiga samhällsfunktioner och främmande stat.
Men den granskaning som SVT har gjort av en av de mest populära grupperna på Facebook visar på ett ännu mer sofistikerat sätt att nyttja sociala medier för att sprida desinformation. Det som SVT:s granskning upptäckt är att gruppen dessutom köpt plats i flödet till personer som gillar Socialdemokraterna.
Inte nog med att man generellt sprider desinformation i form av manipulerade budskap, man riktar sina budskap till specifika grupper. Frågan är hur många liknande grupper det finns med samma agenda, men som riktar sig till andra målgrupper.
I fredags rapporterade SVT om en Facebookgrupp som på ett liknande sätt inriktar sig mot vården och sprider väl valda artiklar med enbart negativ vinkel. SVT har inte hittat något samband mellan grupperna, även om upphovsmannen till vårdgruppen medger att gruppen som utger sig för att stödja polisen är en förebild.
Jag har lagt märker till en grupp som sprider liknande budskap, med liknande metoder som har pensionärer som målgrupp.
Jag blir inte mindre orolig när jag i en artikel i samma serie på SVT:s hemsida kan man läsa om hur SD vill använda sig av sociala medier. SD vill pumpa ut sina budskap i sociala medier.
Enligt partiets kommunikationschef Joakim Wallerstein tänker de börja jobba med social opinionsbildning via andra varumärken än Sverigedemokraternas. Han vill däremot inte nämna vilka andra varumärken det kan bli frågan om. Jag kan mycket väl tänka mig att någon av de nämnda kan vara aktuell.
När det gäller att nyttja sociala medier ligger SD långt före övriga partier vilket nog har en stor del med deras framgångar att göra.
Men för oss som vill ta del av sann och informativ information måste lära oss att tänka både en och tre gånger innan vi tror på det vi läser. Att granska källan för informationen har aldrig varit viktigare.