Det kan vara värt ett åtal

Märkliga lagar. När utsläpp av renat vatten är olagligt medan utsläpp av orenat vatten är lagligt kan man bli lite bekymrad över rättsläget.

Märkliga lagar. När utsläpp av renat vatten är olagligt medan utsläpp av orenat vatten är lagligt kan man bli lite bekymrad över rättsläget.

Foto: Söderlund Tommy

Ledare Gotlands Folkblad2017-01-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Släppa ut renat vatten eller släppa ut helt orenat avloppsvatten. Valet är inte så svårt att göra, däremot är lagarna svåra att förstå.

Om regionen gör som vi alla känner är bäst, det vill säga släppa ut det renade vattnet, riskerar de att bli åtalade. Inom idrotten brukar man ibland säga att det var en bra utvisning eller ett bra gult kort, när någon gör regelöverträdelser för att förhindra något alvarligare exempelvis ett mål. Jag ser det på samma sätt om regionen nu väljer att släppa ut det renade vattnet.

Vad är det då som ligger bakom allt detta? I Hemse har regionen att reningsverk för avloppsvatten, där vatten lagras i dammar efter att det blivit renat. Det renade vattnet får användas till bevattning på åkermark, men först efter att ha varit lagrat i minst fem månader.

Detta för att säkerställa att vattnet inte innehåller några bakterier. Nu är dammarna i Hemse så pass fulla att regionen ser en risk att de under vårflödet blir överfulla. När de blir överfulla får man enligt lagen fortfarande inte släppa ut det renade vatten ur dammarna, däremot är det helt okey, enligt lagen, att släppa ut det helt orenade vattnet för att dammarna inte ska bli överfulla.

Någonstans haltar lagstiftningen rätt ordentligt. Jag har mycket svårt att förstå hur det kan vara värre att släppa ut renat vatten än orenat avloppsvatten. Jag kan absolut förstå att det renade vattnet måste vara helt rent från bakterier om det ska användas till att bevattna åkermark, men nu vill man ”bara” släppa ut vattnet i den å som finns i anslutning till reningsverket.

Samma å som blir föremål för det helt orenade vattnet som släpps ut vid ett eventuellt nödutsläpp. Om det är bakterierna man är orolig för är det väl med stor sannolikhet färre bakterier i det renade vattnet än i det orenade. Om regionen nu släpper ut det renade vattnet och om det blir ett åtal så är det rent slöseri med skattemedel.

Att dra igång ett domstolsförfarande för att regionen i detta fall väljer att släppa ut vatten med en mindre andel bakterier är absurt, även om domstolen skulle finna att regionen inte gjort något fel, vilket inte är säkert. Alla dagar i veckan känns det bättre för mig om regionen släpper ut det renade vattnet, istället för det orenade.

* * *

Det har varit rätt roligt att läsa ledarsidan i Gotlands Allehanda sen moderatledaren Anna Kinberg Batra lät meddela att hon gärna fäller regeringen med hjälp av Sverigedemokraterna (SD). Tre av de fyra senaste ledarna i GA har i mycket positiva ordalag tagit upp moderatledarens utspel. Inställningen att låta SD få en aktiv vågmästarroll har GA:s politiska chefredaktör Mats Linder sedan länge salufört, så hans eufori är lätt att förstå.

Jag har däremot precis som Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Simon Härenstam, moderaternas gruppledare i regionfullmäktige svårt att se att en regeringskris kan vara något bra för Sverige.

Splittringen inom borgerligheten känns stor. Läget i de borgerliga leden har blivit så pass infekterad att Liberalernas partiledare Jan Björklund i går höll en presskonferens för att gjuta olja på vågorna. Men han var fortfarande enormt tydlig med att något samröre med SD inte är intressant för Liberalerna. Fortsättning lär följa.