En gasledning till eller inte

Gasledningsarbete. Snart kan det bli verklighet igen, men vill vi det?

Gasledningsarbete. Snart kan det bli verklighet igen, men vill vi det?

Foto: Petra Jonsson

Ledare Gotlands Folkblad2016-08-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Frågan om ytterligare en gasledning I Östersjön har efter sommaren blossat upp igen. Då ledningen kommer att gå nära Gotland får den stor betydelse för oss. Frågan, som egentligen är flera, är inte enkel och dessutom berör frågan oss gotlänningar.

Den borgerliga regeringen gav 2009 tillstånd till den första gasledningen och den borgerliga majoriteten på Gotland gav tillstånd till att de fick använda hamnen i Slite. Detta trots protester som till stor del liknar de protester vi hör i dag. Då fanns det enligt regeringen inga skäl att avslå begäran om att få lägga ner gasledningen. Enligt dåvarande miljöministern Andreas Carlgren (C) hade regeringen enligt de internationella reglerna ingen rätt att ta med den säkerhetspolitiska aspekten. I beslutet gick regeringen emot fyra statliga myndigheter inklusive Försvarsmyndigheten.

Politikerna på Gotland tog frågan som en ren affärsuppgörelse och fick på köpet en ordentlig upprustning av hamnen i Slite.

Det säkerhetspolitiska läget har ändrats markant sen dess. Rysslands milt sagt aggressiva utrikespolitik är en fara för säkerheten även i Östersjöregionen. Men regelverket har inte ändrats så det enda som regeringen kan göra är att utreda miljöpåverkan som ledningsbygget kan ha på Östersjön och utifrån det ta beslut.

Enligt FN:s Havsrätts­konvention har Nord Stream rätt att lägga ner gasledningen, men med vissa förbehåll som staten som har den ekonomiskarätten kan ställa.

Som konventionen ser ut kan Sverige inte ensamt bara avslå begäran från Nord Stream. Om vi inte vill ha gasledningen så måste vi få EU och de länder som påverkas av gasledningen att ta ett gemensamt ansvar för att hitta lagliga vägar att förhindra den.

På Gotland kan vi bara avvakta det beslut som kommer. Om beslutet blir ett nej, behöver vi inte agera, men om det blir ett bygge av ny gasledning måste vi försöka förhandla oss till en så bra överenskommelse som möjligt.

För att ta ett beslut som gör att Gotland går miste om de intäkter som en uthyrning av delar av hamnen i Slite skulle kunna ge är inte särskilt klokt. I alla fall inte när vårat nej inte gör någon skillnad för om ledningen byggs eller inte. Det ger bara någon annan hamn de intäkter som Gotland så väl behöver.

I dag är det Slite marknad. En marknad som precis som Slite Expo är hotat av Region Gotlands stadsträdgårdsmästare. Enligt stadsträdgårdsmästaren är Hotellparkens träd hotade av att det hårda tryck som bilar och människor ger trädens rötter vid dessa två tillfällen under året. Detta har jag väldigt svårt att säga emot.

Men hur påverkar då Almedalsveckan och Medeltidsveckan de parker som människor då vistas i? Hur mår Almedalens träd när tusentals människor kväll efter kväll trängs framför scenen? Hur mår träden i Paviljongsplan och Gotlandsänget under Medeltidsveckan?

Nu skall man inte sätta olika företeelser mot varandra då förutsättningarna är olika, men jag förstår absolut varför personer, som försöker göra bra och uppskattade kulturarrangemang i Slite, känner sig godtyckligt utsatta och motarbetade av regionens tjänstemän.