Ett pris som stärker demokratin

Läsning.. En väg till kunskap och demokrati.?Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Läsning.. En väg till kunskap och demokrati.?Foto: Fanni Olin Dahl/TT

Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Ledare Gotlands Folkblad2015-02-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Bland många fina förnyelseidéer inom regionens många verksamheter vann Gråboskolans arbete med Läsmedaljen mycket välförtjänt förnyelsepriset förra veckan.

Gråboskolan har länge legat i framkanten då det gäller utveckling och goda resultat bland öns skolor. De har fina lokaler, välutbildad personal som är på alerten med fortbildning och samverkan över klass- och ämnesgränser. Gråboskolan har en fin matsal med egen matlagning och en stor fördel med biblioteket i samma lokaler. Och en bibliotekarie som med entusiasm och nytänkande samverkar och stöder skolans arbete med läsinlärning och ökad läsförståelse.

På förnyelsedagen pratade jag länge med eleven Mohammed om hur han upplevde och såg på Läsmedaljen. Han erkände utan omsvep att han tidigare inte varit någon stor läsare, men nu var han en entusiastisk läsare, som upptäckt vad spännande och utvecklande läsningen av böcker är.

Vi var helt överens om att om man läser mycket böcker, så utvecklas förmågan att tänka. När man läser böcker får man bilder i huvudet om vad som händer och hur huvudpersonerna ser ut, tänker och agerar. Läsandet av böcker utvecklar också känslolivet och förmågan till medkänsla och insikt om känslor som ilska, besvikelse, avundsjuka, glädje och kärlek.

Det är i tredje klass som Gråboskolan kör Läsmedaljen, för då har alla elever knäckt läskoden, men det gäller att gå vidare och utveckla läsförståelsen, kunna återge innehållet i böckerna och vad man tycker om innehållet. Det handlar alltså inte bara om att läsa många böcker, utan också om att läsa olika sorters böcker med olika svårighetsgrad och storlek.

Genom elevernas läsande får föräldrarna insyn i skolans arbete. När en bok är utläst så kan eleven ta vilken vuxen som helst på skolan och berätta innehåll och recension för att få en kvittens på genomförd läsning. Alla på skolan blir inblandade, vaktmästare, de i matbespisningen och rektor.

Vid medaljutdelningen, som sker högtidligt i biblioteket, får eleverna berätta för varandra om sin favoritbok. Eleverna får alltså öva färdigheterna i att läsa, skriva, lyssna och berätta muntligt.

Icke överraskande har detta läsande i Läsmedaljens anda lett till att Gråboeleverna ligger i absoluta toppen i läsförståelse i de nationella proven. Det förbättrade läsandet och läsförståelsen har gjort att Gråboeleverna ligger i topp i matematik. Den ökade läsförståelsen leder till större möjlighet att förstå matematikproblemen och det ökade läsandet utvecklar tankeförmågan att räkna på olika sätt.

I dessa tider när demokratin hotas av ökande ojämlikhet, stigande arbetslöshet, fattigdom och bristande kunskap och bildning i en del av befolkningen, är Gråboskolans arbete med Läsmedaljen ett mycket viktigt demokratiprojekt.

Det förekommer mycket bra insatser på många av öns skolor, men Gråboskolan har genom Läsmedaljen och mycket annat blivit en mycket positiv förebild. Om jag vore småbarnsförälder, skulle jag med glädje och stolthet placera mina barn i Gråboskolan.