I torsdags var jag på en mycket intressant föreläsning. Staffan Landin, sorken från Klintehamn, stod för första gången på Wisby Strands scen.
Staffan som jobbat med den levande legenden Professor Hans Rosling på Roslings Gapminder och för FN:s utvecklingsprogram, UNDP:s nordiska kontor, informerade om att världen är bättre än någonsin. Nu är till och med målet att utrota den extrema fattigdomen inom räckhåll.
På ett lättförståligt sätt förklarade Staffan Landin att den bild vi har av hur världen ser ut, inte stämmer med verkligheten. All social och ekonomisk utveckling går framåt. Färre och färre lever i extrem fattigdom, fler och fler barn överlever de fem första levnadsåren, färre och färre mödrar avlider i samband med graviditet. Till och med befolkningsutvecklingen på vår planet ser ut att plana ut inom en relativt snar framtid.
Staffan Landin som gör många liknande föreläsningar sa att den här informationen tas emot på ett bra sätt. Alla tycker det är bra att de blir uppdaterade med hur läget i världen är. Den statistik som ligger bakom den information som Staffan ger ifrågasätt inte.
Senare i föreläsningen kommer han in på Sverige och hur Sverige utvecklas. Den statistiken ser lika bra ut. Vi har aldrig haft det så bra i Sverige som vi har det nu, rent statistiskt sett. Sen finns det saker som inte är bra. Men om vi inte ens har samma underlag och verklighetsbild hur skall vi då kunna hitta rätt lösningar på problemen?
En av de stora missuppfattningarna vi hör dagligen är att brotten ökar. Bilden som förmedlas är att Sverige är otryggare än någonsin, men den stämmer inte. Sverige är tryggare än någonsin. Våldsbrotten ökar inte, sexuella övergrepp ökar inte. Men när Staffan Landin och andra med hjälp av den eminenta statistik som Brottsförebyggande rådet, BRÅ, tar fram, redovisar detta blir de utsatta för hatkampanjer. När det gäller sexuella övergrepp så har antalet anmälningar ökat.
Det finns tydliga orsaker bakom detta, exempelvis ändrad lagstiftning som utökat brotten som räknas in som sexuella övergrepp och att mer fokus riktats på att öka viljan att anmäla övergreppen. Men mörkertalen är höga. BRÅ uppskattar att det bara är tio procent av de sexuella övergreppen som anmäls. Men BRÅ uppskattar också att antalet sexuella övergrepp ligger på samma nivå, eller minskar över tid.
Men hur skall vanliga människor kunna tro på statistiken då inte ens seriösa debattörer som Elisabet Höglund, Lotta Gröning och Ann Heberlein verkar förstå.
Få ifrågasätter arbetslöshetsstatistiken, befolkningsstatistiken eller annan statistik som inte är kopplad till främlingsfientlighet. Men när det gäller statistik som motbevisar de främlingsfientligas politiska agenda eller verklighetsuppfattning så blir den av någon anledning underordnad de ”känslor” vi har. Vilket de senaste veckorna här på Gotland visar så tydligt.
Trots att vi lär oss mer och mer klarar vi inte av att ta till oss den verklighet som statistiken så klart visar oss, vilket gör att vi får betydligt sämre möjligheter att hitta lösningar på de problem som vi har i samhället. Trots den känslan vi kan ha, så har vi det faktiskt bättre än någonsin.