Så kom då beskedet att Payex (Faktab) grundare Max Hansson säljer av sitt livsverk. Såväl i den lokala pressen som i rikstäckande media hyllas Max Hansson för sina framgångar med företaget.
1977 gav Magnus Uggla ut albumet ”Va ska man ta livet av sig för när man ändå inte får höra snacket efteråt”. Titeln har fått mig att fundera en hel del sen jag hörde den för första gången.
Det ligger verkligen något i de orden. Sällan blir vi så hyllade som när vi lämnar något. Oavsett om vi valt att går vidare i livet eller precis avslutat det, så brukar hyllningarna komma. Hyllningarna till Max Hansson är inte heller orättvisa, utan han är värd varje ord. Men så har det inte alltid låtit.
Max Hansson blev till exempel, utan egen förskyllan, en av förgrundsfigurerna i affären som ledde till att dåvarande landshövdingen Marianne Samuelsson avgick. För er som inte känner till affären så blev Max Hansson olämpligt hårt bedömd i samband med ett rätt enkelt bygglovsärende.
När Max Hansson tog fighten så blev han även beskylld för svartbygge. I riksmedia blev han uthängd som en företagare som fullständigt struntade i regler i allmänhet och bygglovsregler i synnerhet. I slutändan fick Max Hansson rätt i allt, men fick aldrig någon upprättelse. Även de strider han har tagit för att kunna renovera och anpassa Payex fastigheter i världsarvets Visby har gett mörka rubriker.
Men ingen blir så framgångsrik som Max Hansson blivit genom att vara snäll mot alla. Och oavsett hur det gått med de tillstånd han sök har han alltid hittat lösningar. Men äran för allt får han först nu när slutet är kommet.
Jag har själv inge personlig koppling till Max Hansson, men kan ändå inte låta bli att bli imponerad över det företag han byggt upp och den Payex-anda han skapat på gott och ont. Gott för att de som passar in gör allt för Max och Payex, ont för de som inte passar in.
Men ska man bygga ett vinnande lag ska spelarna passa in och tillsammans sträva mot samma mål. Det har Max Hansson verkligen lyckats med.
Jan Björklund, Liberalernas ordförande, säger i en intervju med Expressens Niklas Svensson för att han är öppen för att sitta i en regering tillsammans med Socialdemokraterna. Nu är det i och för sig inte hans förstaval, men det säger ändå en hel del om hur splittrad de borgerliga är nu efter Moderaternas flört med Sverigedemokraterna. Björklund uttrycker i intervjun att moderaternas ställningstagande är en besvikelse. Den väg som m slagit in på är både olycklig och bekymmersam, menar Björklund.
Skulle det efter valet 2018 vara en liknande parlamentarisk situation som i dag vill Jan Björklund att det sker samarbeten över blockgränserna redan i bildandet av regering.
Det här utspelet gör valet 2018 än mer intressant, då de väljarundersökningar som görs med regelbundna mellanrum inte ger några tecken som helst på att något block ska kunna få egen majoritet. Men det är över ett år dit och mycket kan ännu hända.