Fel fokus för förundersökning

Alkohol och bröst som alibi. Skall ett högt alkoholintag och stora bröst fungera som alibi för tafsande?

Alkohol och bröst som alibi. Skall ett högt alkoholintag och stora bröst fungera som alibi för tafsande?

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2016-08-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I helgen omhändertogs en ishockeyspelare från en idrottsklubb i norra Sverige av polisen. Detta då en lagfest helt tydligt blivit för blöt.

I alla fall för den omhändertagna som enligt SVT fick sova ruset av sig på polisstationen. I samband med omhändertagandet blev spelaren anmäld för bland annat sexuellt ofredande. Ishockeyspelaren skulle enligt anmälan ha tafsat på en eller flera kvinnor både på baken och på brösten.

Den polisman som ledde förundersökningen lade snabbt ner ärendet. I ett uttalande till bland annat SVT anger polisen att en av orsakerna till att han lade ner förundersökningen var att kvinnornas ”enorma” bröst var svåra att undvika.

Återigen läggs skulden för ett ofredande på kvinnan och mannens roll tonas ner. Kvinnan borde väl förstå och acceptera att hennes ”enorma” bröst kommer i vägen för fulla män. Samtidigt som förståelsen för den fulla mannen är stor då ”vi alla” vet hur svårt det kan vara med motoriken med några glas innanför västen.

Tyvärr blir jag varken förvånad eller upprörd. Jag inser bara att vi har strukturer i samhället som måste förändras.

För att bli dömd för ofredande måste det finnas ett uppsåt. Jag kan förstå att en full människa som inte kan styra sina lemmar kan råka komma åt saker av misstag, och att det då kan vara svårt att bevisa uppsåt. Men att hänvisa till kvinnans bröststorlek och därmed lägga skulden på hennes utseende då har polisen missuppfattat sitt uppdrag.

Som tur är finns det hopp för mänskligheten. Den manliga polischefen i området där förundersökningen gjordes tar stort avstånd från uttalandet, och hoppas att den inställning polisen visat inte påverkat hans beslut att lägga ner förundersökningen. Även ishockeyspelarens klubb har reagerat starkt och stängt av spelaren tills vidare för brott mot klubbens värdegrund. Klubbens vd överväger nu att införa alkoholförbud.

”Vi måste ta den diskussionen, så är det”, säger klubbens vd till Expressen. Han borde också överväga att utbilda spelare och ledare i vad klubbens värdegrund står för.

Våren och sommarens mediala våg av rapporterande om sexuella övergrepp har satt fokus på ett gammalt problem. Fokus på problemen sattes av främlingsfientliga grupperingar som skyller allt på de nyanlända. De politiska partierna reagerar med ryggmärgen för att få övertaget i debatten och föreslår hårdare tag och högre straff. Som om högre straff skulle hjälpa män med skev kvinnosyn. Problemet är för hårt rotat i vårat samhälle och precis som när man vill ha bort maskrosor så räcker det inte mad att klippa ner dem. Man måste gå till roten av problemet eller maskrosen.

Lösningen hittar vi, som många andra gånger, i skolan där frågor om etik och moral borde vara självklara och väl inarbetade i undervisningen. Jag är tveksam till att det ser ut så på alla skolor, då det även kan vara en lösning på det stök som det ofta refereras till.

Nu behövs även mer genuspedagogik för att tydliggöra de patriarkala strukturerna i samhället, så att våra barn och unga slipper få en lika skev syn som den utredande polisen.