Fel väg att förbjuda tiggeri

Ardalan Shekarabi (S). Civil- och kommunminister som enligt Dagens Nyheter överväger ett förbud mot tiggeri.

Ardalan Shekarabi (S). Civil- och kommunminister som enligt Dagens Nyheter överväger ett förbud mot tiggeri.

Foto: FANNI OLIN DAHL / TT

Ledare Gotlands Folkblad2016-08-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Dagens Nyheter hade under fredagen en artikel där Civil- och kommunminister Ardalan Shekarabi (S) meddelade att Regeringen överväger att förbjuda tiggeri.

I ett första skede kommer Regeringen enligt Ardalan Shekarabi att undersöka hur de förbud som Danmark och Norge har mot tiggeri fungerar.

I artikeln nämner Ardalan Shekarabi att målet måste vara att få bort tiggeriet. I den slutledningen håller jag med Ardalan Shekarabi fullt ut. Men att förbjuda fattiga och utstötta människor att tigga löser inte problemet.

Tiggarna som till största delen är Romer från Rumänien och Bulgarien har ett helvete i sina hemländer där de är grovt diskriminerade. En diskriminering som bland annat gör att de inte får arbete eller kan skaffa sig en utbildning som skulle kunna bryta deras utanförskap. Vilket även Ardalan Shekarabi är inne på.

”Lösningen på diskrimineringen och utanförskapet i Rumänien och Bulgarien är inte och kommer aldrig att vara att vi har tiggeri på svenska gator”, säger Ardalan Shekarabi. Det håller jag också med om, men lösningen kan inte vara att bara förbjuda tiggeri. Det förändrar inte de förhållanden som Romerna har i sina hemländer.

Lösningen måste vara att ge Romerna en möjlighet till bra liv. Antingen i sina hemländer eller här i Sverige. Ett liv med möjlighet till arbete och utbildning.

EU har satsat pengar på att ge Rumänien och Bulgarien resurser att bygga upp sina länder för att få bort grunderna till att Romer tvingas tigga på Europas gator, men frågan är om pengarna går dit de skall. Jag tror att EU behöver sätta mer press på ländernas regeringar så att pengarna kommer Romerna tillgodo.

Ardalan Shekarabi säger att trots att mycket energi lagts för att lösa problemen i Romernas hemländer finns problemen kvar på våra gator.

På Gotland har inte jag upplevt några problem, men här har regionen tillsammans med ett flertal frivilligorganisationer gjort ett fantastiskt arbete för de romer som vistas på ön.

Vilka problem det skulle röra sig om och som inte omfattas av annan lagstiftning nämns inte och jag är tveksam till att det Visst förstår jag människor som känner obehag när de ser eller läser om människor som far illa och tvingas be om hjälp. Men när man bara vill dölja de problem som finns för att människor skall slippa känna sig obekväma känner jag bara ett stort obehag.

Vi har haft lagstiftning i Sverige där lagstiftarna försökt dölja spåren av fattigdom genom att både tiggeri och hemlöshet varit olagligt.

Men det var i en helt annan tid då Sverige fortfarande var ett underutvecklat och fattigt land. Socialdemokraterna hade under 1900-talet lösningar som gjorde att vi gick från Fattigsverige till Välfärdssverige. Under den tiden blev lagstiftningen mot lösdriveri och tiggeri onödiga då människor fick möjlighet att både jobba och skaffa sig utbildning.

Det smärtar i mitt röda hjärta att liknande lösningarna i dag lyser med sin frånvaro. I alla fall om man skall tro artikeln i Dagens Nyheter.