Fem nya livsmedelsindustrier på ön

utvecklingsbar råvara.

utvecklingsbar råvara.

Foto: Petra Jonsson

Ledare Gotlands Folkblad2015-05-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De enda lite större livsmedelsindustrierna på Gotland är Rydbergs i Klintehamn, Eskelunds bageri, Arla mejeri och Slagteriet i Visby. Övriga förädlingsföretag inom livsmedelssektorn är mindre eller små företag med få anställda. Trots att Gotland är ett jordbrukslän där den areella näring är större än i riket i övrigt, saknar vi livsmedelsindustri i en omfattning som motsvarar jordbrukets storlek.

Inom jord-, skogsbruk och fiskeri finns cirka 2 700 arbetsställen på Gotland. Men bara 740 anställda. Antalet sysselsatta i den areella sektorn är på Gotland 6,7 procent mot 2,2 i hela riket. På Gotland har vi 499 arbetsställen inom tillverkning, men hela 1 700 anställda. Procentuellt jobbar 17,1 procent av den arbetsföra befolkningen inom tillverkning mot 20,9 i riket.

Med tanke på den stora livsmedelssektorn på Gotland borde det finnas en enorm potential att utveckla förädling i större skala ön hittills. Borde det inte gå att bygga ut livsmedelssektorn kring lamm, som ger både kött och ull?

Det är stor efterfrågan på lammkött och ullen är eftertraktad. Idag finns många mindre och medelstora företag som föder upp lamm och bedriver viss förädling. Kan inte denna förädling växa till en medelstor livsmedelsindustri med ett 100-tal anställda?

Den gamla lantbruksskolan Lövsta görs nu om till ett Grönt Center för kompetenshöjning och utveckling av öns areella näringar. Ansvaret för att det blir en framgång och utvecklingsmotor ligger på det nybildade bolag som ska driva Lövstas Gröna Center. Politiskt är det regionstyrelsen, som har ansvaret från regionens sida, som ju fortfarande äger lokalerna och marken, som bolaget får hyra.

För Lövsta handlar det nu om utveckling eller avveckling. Jordbruksnäringen och andra delar av livsmedelssektorn och energisektorn måste satsa stort på att göra Lövstas gröna centrum till en verklig utvecklingsmotor. Nya grödor, nya kreatur och nya tankegångar krävs för att sätta fart och få en mer lönsam och utvecklad livsmedelproduktion och förädling av öns livsmedel.

Öns jordbruk har i stor utsträckning gjort generationsskiftet och dagens unga jordbruksföretagare har vågat investera i nya lokaler och modern produktion. Men tyvärr säljer de bara bulkvaror utan förädling och blir därför beroende av mycket skiftande världsmarknadspriser. Om de kunde delta i eller bidra till uppbyggnad av livsmedelsindustri i olika storlekar, kunde deras lönsamhet öka. Dessutom skapas jobb på Gotland. Fem livsmedelsindustrier runt om på ön med runt 100 anställda ger 500 nya jobb med kringeffekter inom transport, service och olika typer av tjänsteproduktion.

Kan ett grönt centrum tillsammans med öns livsmedelsföretagare, Region Gotland och med stöd av EU:s olika fonder bli motorn som drar igång minst fem nya livsmedelsindustrier runt om på Gotland?

Finns kraften, initiativförmågan och nytänkandet för att förädla öns fina livsmedelsprodukter till lönsamma eftertraktade matvaror och en nyskapande miljövänlig energiproduktion där vind, biogas och el kombineras för under året hållbar energiproduktion.

De areella näringarna har en enorm utvecklingspotential på Gotland. Det krävs en kraftsamling för att utveckla minst fem nya livsmedelsindustrier på ön.