I en ledare i Gotlands Allehanda (8/7) tar Mats Linder upp den problembild som regionens Inflyttarbyrå berättar om i tisdagens tidning. Sara Tholin på Inflyttarbyrån beskriver boendefrågan på Gotland som en av de primära orsakerna för att inflyttningen till ön går trögt. Särskilt lyfts bristen på hyresrätter fram som ett grus i maskineriet. Mats Linder delar inte den bilden – han tror att det är andra faktorer som styr flyttströmmar.
Och till viss del har väl Linder rätt. Bostadsfrågan är inte det enda som ligger till grund för var människor väljer att flytta – men den är en av de allra viktigaste faktorerna. Framförallt leder bristen på hyresrätter på ön till ett annat problem: utflyttningen av unga.
I 2014 års bostadsmarknadsanalys pekar länsstyrelsen ut ett antal problemområden på bostadsmarknaden på Gotland. Ett av dem är bristen på hyresrätter. Särskilt hyresrätter med låga hyror, riktade till unga.
Gotland har idag ett underskott av personer mellan 18-24 år på ön. I runda slängar backar åldersgruppen 18-24 med 200 personer på Gotland – varje år! Det glöms ibland bort lite i diskussionen om hur vi ska nå målet om 65 000 medborgare. Visst är det viktigt att locka hit fastlandsboende, men det bör vara ett lika prioriterat mål att möjliggöra för fler unga gotlänningar att stanna här. Får vi fler unga att stanna på ön för att arbeta, studera, bilda familj, och delta i samhällslivet så har vi byggt en bra grund för vår utveckling i framtiden. Men bostäderna är en knäckfråga. Vi måste helt enkelt bygga mer.
Vi kan exempelvis också se att gotländska ungdomar bor längre hemma än riksgenomsnittet. En direkt följd av bristen av tillgängliga bostäder.
Så ska Gotland nå målet om 65 000 invånare måste vi vara med och konkurrera om 18-25-åringarna – det gör vi inte med bostadsbrist. Att som Mats Linder likna Gotlands bostadsbrist med den som råder i Stockholm, och att inflyttningen till Stockholm minsann inte är ett problem, är också ganska tillyxat.
Stockholm har så många kvaliteter som lockar unga och barnfamiljer som tillfälligt trumfar bostadsbristen. Arbetstillfällen, kommunikationer, och utbildningsmöjligheter gör att många söker sig till storstadsregionen med bostadsbrist som följd. Och på den planhalvan kommer Gotland aldrig att kunna konkurrera. Vi kommer inte att kunna vara en lika snabbt växande region som Stockholm, med lika många multinationella företag och lika välrenommerade universitet.
Men vi får inte glömma allt som faktiskt kan locka folk till vår ö. Gotland kan konkurrera med ett campus som erbjuder bra och spännande utbildningsmöjligheter. Gotland kan konkurrera med starkt egenföretagande och kreativa mötesplatser. Gotland kan konkurrera med bra grundskolor och rikt kulturliv.
Och Gotland skulle kunna konkurrera med en tillgänglig bostadsmarknad, med hyresrätter till rimliga priser, om vi vill. Det är inte att underskatta, i bostadsbristens Sverige.