Trygghet i en ny tid är temat på den pågående Socialdemokratiska kongressen. I dag presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) och inrikesminister Anders Ygeman (S) en stor satsning för att stärka Polisen.
Något som var planerat till kongressinledningen, men som av förklarlig anledning valdes bort.
Satsningar som redan gjorts av regeringen har inneburit 2,7 miljarder kronor i ökat anslag, fördubblat antal platser på polisutbildningen samt ett antal skärpningar i lagstiftningen kring brott. Nu vill den Socialdemokratiska partiledningen öka antalet anställda inom polisen med 10 000 personer till 2024.
Polismyndigheten har själv beräknat ett behov av ca 5 000 fler anställd för att bibehålla dagens nivå på verksamhet. Nu väljer Socialdemokraternas partistyrelse att föreslå kongressen en fördubblad ökning. Den Socialdemokratiska partiledningen visar här att de inte bara vill bibehålla en hög nivå på polisens verksamhet, utan att man också vill öka deras kapacitet.
För att kunna öka antalet poliser vill partiledningen också skapa två nya lärosäten för polisutbildningen vilka kommer att öka utbildningskapaciteten väsentligt. Samtidigt vill man öka möjligheterna till distansutbildning, allt för att öka möjligheten för lokal rekrytering.
Men också för att lättare kunna rekrytera personer som inte vill eller har möjlighet att studera under de vanliga formerna. Inrikesministern avvisar helt de förslag som finns på att göra polisutbildningen ett årig. Han hänvisar till hur polisen löste terroristattacken i fredags, och att landet behöver välutbildade poliser istället för snabbutbildade ”b-poliser”.
Men för att klara av den ökade rekryteringen måste även arbetsvillkor och arbetsmiljön för poliser förbättras. Bland annat genom att visa på tydliga insatser mot hot och våld mot poliser.
Socialdemokraternas partiledning föreslår också till kongressen att Polismyndigheten ska få i uppdrag i uppdrag att ta fram en strategi för att göra polisyrket mer attraktivt. Hur det ska göras är något som myndigheten måste ta fram och inget politiker ska peta i.
I partistyrelsens förslag till kongressen ingår också förslag på skärpta straff för vapenbrott och grova våldsbrott och att försvåra för organiserad brottslighet. Men också särskilda åtgärder mot unga förövare genom bland annat sociala insatser och fler tidigare omhändertaganden.
Jag välkomnar Socialdemokraternas förslag till satsningar på en ökad trygghet. Vi har de senaste åren sett en kraftig befolkningsökning. Vi ser också en utveckling med en ny brottsstruktur där bland annat bedrägerier och brottslighet på nätet ingår. Vi ser ett ökat dödligt våld inom kriminella nätverk.
Men även att fler brott anmäls. Exempelvis har debatten om sexuella ofredanden lett till en större medvetenhet och en större vilja till att anmäla övergrepp. Fredagens terroristdåd visar också tydligt på att vi har ett ökat terrorhot.
Så satsningen som Socialdemokraterna nu ska ta beslut om under sin kongress är en viktig del för en ökad trygghet i en ny tid.