Det är kvinnorna som bestämmer om en familj ska flytta eller inte. Det beskedet lämnade Karl Wennberg, professor vid Linköpings Universitet, under Centerpartiets ekonomiska seminarium i Almedalen. Wennberg ger med den informationen kommuner och regioner tips om hur de ska tänka för att få fler invånare.
De gotländska politikerna har under de år jag varit tillbaka haft stort fokus på att öka Gotlands befolkning, något som också givit resultat. Mellan 2008 och 2018 har Gotlands befolkning ökat med över 2 000 personer. Men när man tittar närmare på siffrorna upptäcker man att det finns en enorm utmaning framöver. Mellan 2008 och 2018 minskade antalet personer i åldersspannet 20-64 år på Gotland med 979 personer. Enligt all demografisk statistik kommer den utvecklingen att fortsätta om inget händer. För att klara av den utmaning det innebär att andelen unga och äldre ökar måste vi bli fler som arbetar. Gotland behöver med andra ord bli attraktivt som flyttmål för kvinnor i arbetsför ålder. Hur ska nu det gå till?
Tillgången till arbete och bostad är givetvis grundläggande förutsättningar för en befolkningsökning, men för att attrahera kvinnor behövs även en väl utbyggd välfärd.
På arbetsfronten ser det bra ut när det gäller jobb som ofta har fler kvinnor än män. Bland annat finns det behov av personal inom sjukvården, omsorgen men även socionomer behöver rekryteras.
Bostäder byggs det för fullt och kan vi få igång dominoeffekten som blir när våra äldre som vill lämna sina villor får en lägenhet att bo i kommer även villor ut på marknaden i allt större utsträckning.
Men är det rätt bostäder som byggs? Är det rätt infrastruktur som byggs runt de nya bostäderna? Och är de bostäder som finns attraktiva för kvinnor? Och den stora frågan, hur vill kvinnorna bo? Vad är viktigt när kvinnorna tar med sina familjer till en ny bostadsort? Många undersökningar visar att kvinnor är mer miljömedvetna än män. Hur ser regionens framtida markanvisningar ut? Ställs det krav på mer miljövänliga byggsätt och byggnader? Hur tänker regionen angående vatten och avlopp? Ibland diskuteras en tredje ledning där så kallat ”gråvatten” tas om hand och används till exempelvis som spolvatten i våra toaletter.
Vi vet också att kvinnor tar större hänsyn till barnen. Hur ser Gotland ut i ett barnperspektiv? Hur fungerar vår förskola, skola och fritidsaktiviteter för barnen? Hur tänker regionen i de här frågorna när det byggs nya bostadsområden? Och hur ser den framtida skolorganisationen ut på andra delar av ön än Visby? Vi ska ju kunna leva och bo på hela ön.
I de här frågorna ska vi konkurrera med hela landet då alla kommuner och regionen kommer att ha samma problem med kompetensförsörjningen. Jag ser i dag att vi har en hel del konkurrensfördelar. Varumärket Gotland drar och det är inte bara en PR-grej. Gotlands natur, kulturliv och näringsliv är fantastiskt och har bra förutsättningar att bli ännu bättre.
Frågorna är många och svaren få, men det är av yttersta vikt att Gotland kan attrahera personer med rätt kompetens att flytta hit för att vår välfärd ska kunna bibehållas. Och då måste vi flörta med kvinnorna.