För snabba fjärrstyrningsplaner

Fjärrstyrning? Enligt SVT Nyheter finns de många frågor som måste redas ut innan förslaget om att fem svenska flygplatser ska fjärrstyras från Arlanda.

Fjärrstyrning? Enligt SVT Nyheter finns de många frågor som måste redas ut innan förslaget om att fem svenska flygplatser ska fjärrstyras från Arlanda.

Foto: Dennis Pettersson

Ledare Gotlands Folkblad2017-03-21 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Luftfartsverkets planer på att låta fjärrstyra flygledningen på fem svenska flygplatser, däribland Visbyflygplats, från Arlanda möts av kritik.

Enligt SVT Nyheter gäller kritiken ekonom, säkerhet och den tänkta tidsplanen. En löntagarkonsult har gjort beräkningar som visar att fjärrstyrningen inte kommer att bli billigare än att låta flygledningen vara kvar på plats, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt SVT Nyheter har inte heller de piloter som är säkerhetsutbildade fått vara med i arbetet inför försöken med fjärrstyrning, vilket känns märkligt. De om några borde ha kunskaper att tillföra utredningen.

Jag är skeptisk till att fjärrstyra flygledningar. Utöver den kritik som SVT rapporterar om finns det mer att fundera över. Visst har utvecklingen gått framåt extremt mycket och de system som finns i dag både i flygplanen och på marken gör piloter mer eller mindre onödiga, om inget oförutsätt inträffar. Men det är just på grund av det oförutsedda som jag vill ha en stark säkerhet.

Visby flygplats används dessutom av minst tre olika kategorier flyg. Förutom den reguljära passagerartrafiken, använder även flygvapnet och rena civila flygplan flygplatsen. Riskerna för missförstånd borde därmed öka mer än för flygplatser med bara en kategori flyg.

Säkerhetsläget i den nära omvärlden har förändrats de senaste fem till tio åren. Något vi på Gotland har påverkats av det senaste året. Återmilitariseringen av Gotland är ett tecken, men också regeringens påtryckning om att regionen skulle säga nej till att låta Nord Stream 2 nyttja Slite hamn.

Nu är det inte bara fysisk närvaro av främmande makt som är problem. Cyberattacker blir allt vanligare. Förra veckan rapporterade Svenska Dagbladet om att det sker mer än ett allvarligt It-angrepp i veckan mot svenska myndigheter. Detta enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

När samhälle blir mer och mer digitaliserat, blir också möjligheterna till att slå ut viktiga delar av samhället lättare. Istället för att exempelvis militära förband tvingas attackera viktiga anläggningar, kan personer med datakunskaper sitta både bekvämt och säker långt ifrån målet för attacken. Varför skulle flygtrafiken vara ett undantag för en sådan attack?

Nu är det inte bara krigshandlingar som kan ställa till det för flygtrafiken. Utvecklingen av radiostyrda saker som flyger har exploderat. Från att det bara har varit några få entusiaster som flugit med radiostyrda flygplan har den nya trenden med drönare fått luftrummet att bli onödigt trångt runt våra flygplatser.

Ett flertal incidenter har inträffat där flygtrafiken fått ställas in. Om den problematiken blir svårare att hantera vid fjärrstyrning vet jag inte, men den lär knappast bli bättre.

Gotlands ö-läge underlättar inte heller om fjärrstyrningen slås ut. En flygledning kan relativt lätt köras med bil från Arlanda till de andra fastlandsflygplatserna som omfattas av förslaget.

Men hur tänker de med Gotland i en liknande situation? Flygledningen kan knappast ta flyget till ön. Jag tror att vi inte kan hindra den här utvecklingen, men jag tycker den kommer lite för tidigt och med lite för många frågor kvar att reda ut.