Först riva ner, sen lägga ner

Arbetsförmedlingen. Att vara eller icke vara det verkar bli frågan för Arbetsförmedlingen.

Arbetsförmedlingen. Att vara eller icke vara det verkar bli frågan för Arbetsförmedlingen.

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2017-01-31 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under helgen meddelade Moderaterna att de vill lägga ner Arbetsförmedlingen. Något som Liberalerna också anser vilket de lät meddela redan i höstas.

I augusti 2006 hade antalet sysselsatta i åldern 16-64 år ökat med 93 000 personer jämfört med augusti 2005. Arbetslösheten hade minskat från 6,5 procent i augusti 2005 till 5,7 procent i augusti 2006. Arbetsförmedlingen förmedlade arbeten och utbildade arbetslösa som stod långt från arbetsmarknaden till arbeten som arbetsmarknaden efterfrågade. Visst fanns det saker arbetsförmedlingen kunde göra bättre, men något totalt systemfel fanns inte.

Men den politiska majoriteten som vann valet månaden efter såg möjligheter att förändra. Arbetslösas situation var i deras ögon absolut en möjlighet för marknaden. Här fanns möjligheter till att privata aktörer skulle kunna tjäna pengar. Arbetsförmedlingen förvandlades från just att förmedla arbeten till att upphandla och förmedla arbetslösa till privata företag som skulle gör det som arbetsförmedlingen gjort så förtjänstfullt under en herrans massa år.

De arbetslösa, som tydligen sågs som lata fuskare, skulle det dessutom ställas hårdare krav på. Arbetsförmedlingen fick uppgiften att administrera, bevaka och anmäla de lata fuskarna till arbetslösa. Arbetsförmedlingen gick från att förmedla arbeten och att ge arbetslösa en omställning som uppfyllde de krav som arbetsmarknaden hade, till att upphandla omställningar och bevaka de arbetslösa.

Förvandlingen pågick i olika etapper under den borgerliga regeringens alla åtta år. Åtta långa år att riva ner en myndighet, till vad den var 2014 då allt nytt hade fastnat ordentligt i väggarna på de få kontor som fanns kvar.

När den rödgröna regeringen med Stefan Löfven (S) som statsminister tillträdde var de första åtgärderna att börja styra tillbaka den stora myndigheten till att åter förmedla arbeten. Arbetsförmedlingen har och har alltid haft en mycket viktig roll i det socialdemokratiskt samhälle.

Arbetsförmedlingen är en viktig del av våra sociala skyddsnät. Om arbetsförmedlingen fungerar och omställningen går bra gör den underverk för både företag och de människor som blir arbetslösa.

Företagen får personal med rätt utbildning och de arbetslösa ett arbete. Arbetsmarknad och etableringsminister Ylva Johansson (S) rivstartade efter regeringen tillträde med att ge nya direktiv till arbetsförmedlingen. Mer kontakter med arbetsgivare. Arbetsförmedlingen nygamla paroll blev ”att sammanföra arbetsgivare med arbetssökande är myndighetens viktigaste uppgift”.

Vilket skiljer sig från den borgerliga parollen att sammanföra arbetslösa med privata omställningsföretag. Men det tar tid att vända det arbetssätt som lärts in under de borgerliga åren.

Men det som känns märkligare är att både Moderaterna och Liberalerna nu vill lägga ner arbetsförmedlingen. Tydligen ser de vilket katastrof deras egen politik har varit för arbetsförmedlingen. Men jag tror de har fel. Jag tror att det finns möjlighet att förbättra och bygga upp de ruiner deras politik lämnat efter sig.

Jag tror att med en socialdemokratisk politik kan arbetsförmedlingen åter bli en myndighet som förmedlar arbeten, vilket ger mycket positiva följder för de arbetslösa men även för hela näringslivet och samhället.