Med bara dagar kvar av 2015 börjar det bli dags att summera året. Hur har det politiska året på Gotland sett ut? Vad har dominerat – och vad är viktigt att hålla ögonen på under 2016?
Tidigt under året skakades den gotländska politiken av Gneab-affären. I takt med att turerna kring Gneab växte i omfattning, stod det också klart att regionstyrelsens dåvarande ordförande, Åke Svensson, lämnar samtliga politiska uppdrag.
På helagotland.se användes vinjetten ”Åke Svenssons kris” i artiklarna om affären och avgången. Och visst var affären en personlig och politisk kris för Åke Svensson, men framförallt en rejäl politisk jordbävning på Gotland. Att en regionstyrelseordförande avgår är i vanliga fall en stor affär, men under omständigheter som dessa är det extraordinärt.
Om året började i politisk turbulens kan man verkligen säga att det tog en 180-graders vändning i maj, när samtliga partier i regionstyrelsen ställde sig bakom en gemensam budget. Gemensamma krafttag, sade den borgerliga oppositionen. Vad återinförandet av farfarsprincipen (som rent språkligt känns väldigt mossigt) får för effekter återstår att se, men att det finns bred uppslutning kring de besparingar och investeringar som regionen gör är väldigt sunt. Det bäddar för en betydligt mer konstruktiv debatt, och den långsiktighet som regionen så väl behöver.
Så, vad är det vi ska hålla utkik under 2016? Folkbladet bjuder på tre spaningar inför nästa år.
Regionfrågan - regeringen arbetar intensivt med ny regionindelning i landet. Hur blir det med det gotländska styret? Blir vi storregion med Stockholm? I början av året diskuterar partierna frågan internt, men det finns all anledning för alla medborgare att hålla ett vaket öga på diskussionerna. Om en ny regionindelning genomförs kommer det vara en av de största förändringarna sedan 70-talet för Gotland.
Oppositionen - den gotländska oppositionen i fullmäktige, borgerlig samverkan, består i teorin av tre partier. I praktiken är det moderaterna och centerpartiet som dominerar. Styrkeförhållandet dem emellan har stor betydelse för hur oppositionspolitiken ser ut. Efter senaste valet har C en betydligt starkare position och det märks i den politiska debatten. Moderaternas tid som största borgerliga parti på Gotland blev kortvarig – till Simon Härenstams förtret och Eva Nypelius stora glädje. Hur samspelet mellan C och M utvecklar sig är något att verkligen hålla ögonen på nästa år.
Gotlandspaketet - 100 miljoner i tröstpengar för Natura 2000-beslutet är utlovade till Gotland. I juni ska regeringens samordnare Peter Larsson redovisa hur satsningen ska användas, och innehållet i paketet kommer antagligen ge upphov till stor lokal debatt. 100 miljoner är i sammanhanget mycket pengar, men de måste investeras i rätt sektorer för att verkligen få effekt. Vi är många som hoppas på rejäla satsningar på yrkesutbildningar på ön. Vidareutbildning och kompetensutveckling är avgörande för att arbetslösheten på ön ska fortsätta sjunka. Varför inte en yrkeshögskola på norra Gotland?