Jag har nu vikarierat fyra veckor på Gotlands Folkblads ledarsida. Erik Fransson "återinträder i ledarskrivaratmosfären från sin semesteromloppsbana", som jag formulerade det i ett mail till honom.
Jag kommer dock att medverka på GF-ledarsidan med ledare i alla fall en gång i veckan närmaste månaden. Och senare kan det bli aktuellt med ytterligare inhopp.
En tidning och dess ledarsida (eller flera som i Gotlands Tidningar) måste hålla en konsekvent åsiktsinriktning.
Det skiljer dem (oss) från krönikörer, som kan vara mer rörliga i åsikter över tid. Och som inte alltid har en "sammanhängande åsiktsuppsättning".
En krönikör kan ena veckan tycka att skatterna är för höga, exempelvis för företagare apropå att krönikören är det.
En annan vecka kan krönikören tycka att det borde läggas mer (skatte-)pengar på barnomsorgen.
Visst kan det gå att tycka att de pengarna kan tas från "annat" skattefinansierat. Men om man vill ha låga skatter blir det svårt att finansiera sådant som barnomsorg.
Och omvänt om man vill ha bra barnomsorg, med hög personaltäthet, får man nog acceptera att skatterna är höga, även för företagare.
Opinionsbildar man på en socialdemokratisk ledarsida förordar man en omfattande offentlig välfärd, men även att dess pris är ganska höga skatter.
Det kan vara bra för läsare, tillika väljare, att tänka på det inför valet. Nämligen att om en politiker är missnöjd med hur det är på en rad områden och föreslår förbättringar som kostar pengar, men samtidigt vill sänka flera skatter, är den politikern inte trovärdig.
Eller så säger inte den politikern hela sanningen om sin politik, som i så fall måste innehålla försämringar för någon eller några i samhället.
Inte ens med det är det säkert att finansieringen går ihop. Och då är det budgetunderskott, eller försämrat budgetsaldo, som blir resultatet.
Så blir det när utgifterna (för politikerns förslag) blir större än intäkterna (från politikerns nedskärningar och om denne har någon mindre skattehöjning).
Som ledarskrivare måste man ta sig an många ämnen. Det är naturligt att man kan vissa bättre och andra sämre.
Själv anser jag mig vara kunnig på ett antal områden. Några av dem har jag skrivit om i GF/GT den gångna månaden.
Ett område har varit försvaret och ett annat medier. Det senare tog jag upp när det gällde att GF/GT fyllde 90 år och (den föreslagna) affären där Telia köper TV4/cmore från Bonnier.
I det sistnämnda tycker jag den affären är okey att genomföra, trots att flera S-ministrar och borgerliga politiker uttalat sig negativt om den.
Även om staten äger 37 procent av Telia tror jag inte det påverkar TV4 negativt. Tvärt om kommer Telia som ägare nog att undvika att ändra på TV4s utbud med nyheter och samhällsprogram till följd av risk att anklagas för styrning.
Apropå styrning har jag inte känt av någon sådan gällande mitt skrivande, även om jag hållit mig till det som kallas arbetarrörelsens grundvärderingar.
Vad de är om storregioner är dock oklart.
Jag argumenterade emot dem i en ledare, fastän Erik Fransson tydligen var för sådana, med Gotland som en del av en ny Storstockholmsregion.
Så han får kanske skriva en korrigerande ledare om det när han landat vid tangentbordet.