Gotlänningarna ratar Centerns rikspolitik

Meit Fohlin (S) har gjort bra ifrån sig under det år hon styrt regionen.

Meit Fohlin (S) har gjort bra ifrån sig under det år hon styrt regionen.

Foto: Edvin Högdal

Ledare Gotlands Folkblad2018-06-28 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I går presenterade P4 Gotland del två från den väljarundersökning de köpt in av Novus. I onsdags redovisades hur gotlänningarna skulle rösta i riksdagsvalet om det var val i dag, och i går fick vi se hur väljarna tänkte rösta i kommunvalet. Siffrorna generellt skiljer sig inte så mycket mellan riksdags- och kommunvalet förutom i två fall.

Sverigedemokraterna har betydligt högre andel väljare i riksdagsvalet än i kommunvalet. Något som är föga överraskande, utifrån vad de åstadkommit i fullmäktige. Det känns skönt att de gotländska väljarna också visar på att politik är att vilja, vilket SD-lokalt inte verkar ha något intresse av.

Men för Centerpartiet som får hela 28,5 procent av rösterna i kommunvalet mot bara 16,6 procent i riksdagsvalet är skillnaden enorm. Vad kan detta bero på? Varför ratar nästan 12 procent av Centerpartiets lokala väljare deras rikspolitik? Jag har beskrivit det förut och ska försöka göra det igen.

Centerpartiets konservativa grund som ännu driver stora delar av deras lokala politik och som dessutom har en tydlig lokal förankring här på Gotland uppskattas av väljarna. Medan den mer eller mindre nyliberala rikspolitiken inte alls uppskattas på samma sätt.

Centerpartiet som alltid varit störst på landsbygden är på väg att bli ett storstadsparti. Under hela mandatperioden har Centerpartiet i SCB:s stora undersökning varit störst i landsbygdsregionerna. Småland och öarna vid åtta av nio mätningar och norra Mellansverige vid ett tillfälle. Men vid den senaste undersökningen är Göteborgskommun centerns starkaste fäste.

Politiken partiet driver i riksdagen passar uppenbart storstadsväljarna bättre än de som bor på landsbygden. Det tydligaste exemplet är det fria skolvalet som partiet vurmar för utan att inse att följderna av skolvalet innebär en utarmning av landsbygdsskolor.

När vi ser hur undersökningen fallit ut blir det mycket intressant att se hur partierna nu kommer att forma sig gentemot varandra. Centern och Moderaterna kommer att slåss om ett av riksdagsmandaten, med allt vad det innebär. Lars Thomsson (C) och Jesper Skalberg Karlsson (M) är bägge kända för att vara tuffa debattörer. Hur kommer deras samarbete i regionen att påverkas av den fighten? Vi vet att Centerpartiet och Moderaterna har många frågor som de inte är överens om, bland annat landsbygdsfrågan, där M driver en rent landsbygdsfientlig politik. I onsdags gick Centern ut med att de tänker driva igenom ett öppnande av Romabadet i privat regi om de vinner valet. Jag har mycket svårt att se Moderaterna gå med på det, om det innebär kostnader för regionen. Hur ska partier med så olika bild av vad som är bäst för Gotland kunna regera ihop?

Socialdemokraternas dåliga opinionssiffror märks av även i P4 Gotlands Novusundersökning med tapp på omkring 8 procentenheter både i riksdagsvalet och i kommunvalet. Som jag skrev i går är tappet till riksdagen inte tillräckligt stort för att partiet ska riskera sitt riksdagsmandat. Men för regionfullmäktige skulle ett tapp i storleksordningen med det som redovisas i undersökningen innebära att de rödgröna inte får majoritet. Att ta ansvar medfört ofta att väljarnas förtroende minskar, och att vinna tre val i rad har inte inträffat sen förra millenniet.

Men jag tror trots det att Socialdemokraterna har mycket att vinna i den kommande valspurten. För den rödgröna majoriteten har tagit många bra beslut som nu också visar sig ge frukt. Byggandet för att få bukt med bostadsbristen är i full gång och kommer att fortsätta. Landsbygdsutveckling 2.0 som ännu är i sin linda har redan gett frukt på Fårö, där färister nu kommer att rustas upp. Liknande lokala projekt kommer snart i gång på fler håll, med regionen och de lokala utvecklingsbolagen som drivande. Satsningarna på Uppsala Universitet Campus Gotland, där försäljningen av fastigheterna där Universitetet huserar är en del fortsätter. Nu kommer flera bristyrkesutbildningar också igång.

Men den viktigaste är ändå det arbete som gjorts med regionens ekonomi. Där känns de rödgröna betydligt mer ansvarstagande än de svajande borgerliga partierna som först vill spara 50 miljoner kronor mer, för att sen inte vilja spara de 50-miljonerna.

Nu återstår att se hur valspurten går och hur valresultatet blir, och jag vill också påpeka att i P4 Gotlands Novusundersökning var det hela 20 procent av de tillfrågade som var osäkra på vilket parti de skulle rösta på i kommunvalet. Så mycket kan ännu hända.

Erik Fransson