På senare år har den ryska upprustningen och militära aktiviteten gjort att svenska politiker vill stärka försvaret av Gotland. I veckan har personal från ett fastlandsregemente varit på Gotland och dammat av de förrådsställda stridvagnarna och kört omkring med dem och skjutit på Tofta skjutfält. Förhoppningen är att det ska stämma ryssen till eftertanke. Eller är det bara ett sätt att visa inhemsk politisk dådkraft?
Sannolikheten att Ryssland skulle ockupera Gotland anses av de flesta som obefintlig. Ska Gotlands militära försvar stärkas så kan det ske med lite fler övningar, marin närvaro och att det får dåna från JAS-planen, som oftare är på beredskap på flygplatsen i Visby.
Något som däremot behöver utvecklas och stärkas är inte bara Gotlands utan hela Sverige förmåga att klara civila kriser och olyckor. Se bara hur de stora bränderna i somras hanterades. De som skulle agera var inte samövade och stuprörstänkande och revirbevakande mellan berörda myndigheter hindrade en effektiv samrodning och därmed bekämpning av bränderna.
På Gotland har vi sedan länge ett föredöme för övriga Sverige och Östersjöområdet i samarbetet inom Gotsam. Det som tidigare fungerade som ett särskilt projekt med särskilda pengar har fortsatt informellt trots att den borgerliga regeringen stoppade pengarna till Gotsam.
Polisen, Försvaret, Kustbevakningen, Sjöfartsverket, Tullen, Länsstyrelsen och Region Gotland samverkade på ledningsnivå på Gotland. Varje fredag träffas de fortfarande och går igenom läget och har därmed mycket bra beredskap och kunskap om vad som kan hände.
Om en olycka till sjöss händer kan de samordnat göra en effektiv insats. Skulle färjan till Gotland få motorstopp i storm och börja driva, så kan Gotsam-gänget rycka in med lämplig insats.
De har brutit ner revirbevakandet och samverkar med respekt för varandras uppgifter och lagliga möjligheter. Alla i ledningen är väl bekanta med varandras ansvarsområden och kompetenser och den som har huvudansvar leder de andra.
Riksdagsledamoten Christer Engelhardt (S) har nu skrivit en motion om att Gotsam borde utvecklas på Gotland och spridas som beredskapsform till hela landet. Då skulle bränder, översvämningar, oljeutsläpp och kriser i våra kärnkraftverk kunna motverkas snabbare och effektivare än med dagens revirbevakande insatsmyndigheter. Christer Engelhardt vill också sprida Gotsam-modellen till hela Östersjöregionen. Om vi hade ett Baltsam, där Östersjöländernas alla insatsmyndigheter var samövade och samordnade, så skulle man bättre kunna hantera en sjökatastrof, där en stor oljetanker krockar med ett stort kryssningsfartyg under storm. Varje minut rör sig 2000 fartyg i Östersjön, så risken är stor att en olycka händer.
Fred och säkerhet i Östersjöområdet skulle vinna på att regeringen satsar på att utveckla Gotsam-modellen i hela landet och fick till överenskommelser i hela Östersjöregionen, så alla länder agera samfält och effektivt genom ett Baltsam, när olyckor och kriser uppstår.