För tio år sedan pratades det om PIIGS-länderna. Förkortningen blev ett ord på engelska, PIGS, som betyder grisar. Bokstäverna stod för fem euroländer med ekonomiska problem: Portugal, Italien, Irland, Grekland och Spanien.
Exempelvis Italien och Grekland hade stora statsskulder, vilket inte Spanien hade. Spanien hade, och fick, dock en stor arbetslöshet.
Det skedde efter finanskraschen, den ekonomiska depression världen gick in i hösten 2008.
I samband med det talades det om Greklandskrisen. Grekland var med i euron och kunde inte, som förr, låta sin valuta försvagas eller lämna euron.
Skulle Grekland fått lämna euron skulle långivare, främst tyska banker, fått förluster. I stället tvingades Grekland till en inre devalvering i form av kraftig åtstramning. Grekerna fick finna sig i en försämrad levnadsstandard. Många blev arbetslösa.
Grekernas missnöje riktades mot det EU- och euroland som ansågs ställa kraven, Tyskland, och mot de egna styrande politikerna.
Det var olika regeringar. Det var en konservativ med Ny Demokrati i krisutbrottet fram till september 2009 och i 2,5 år juni 2012 till januari 2015. Det var en socialdemokratisk, partiet Pasok, oktober 2009 till november 2011. Och både Ny Demokrati och socialdemokratiska Pasok från slutet av 2011 till maj 2012.
Trots det kom främst Pasok att utsättas för missnöjet med åtstramningarna. Partiet nästan utraderades, från egen majoritet i parlamentet efter valet 2009 då partiet fick 44 procent, till 13 procent i valet i maj 2012 och senare än mindre.
Vänsterpartiet Syriza fick en valframgång då och blev ledande parti till vänster, med 17 procent mot knappt fem procent 2009.
I valet 2015 fick Syriza 35 procent och Ny Demokrati 28. Syriza fick inte majoritet, men kunde bilda ny regering med Alexis Tsipras som premiärminister.
Han förlorade söndagens val. Ny Demokrati blev valsegrare på 39,8 procent, en ökning med 12 procentenheter. Dess partiledare Kyriakos Mitsotakis blev ny premiärminister dagen efter valet.
Parlamentet har 300 mandat. 250 fördelas i valet, någorlunda proportionellt. Det parti som blir störst får 50 extra mandat. De gör att väljare gärna väljer det av de två stora partierna man tycker minst illa om.
De två stora är nu Ny Demokrati och Syriza. Före 2012 var det Ny Demokrati och Pasok.
Ny Demokrati fick egen majoritet, 158 mandat av 300.
Alexis Tsipras Syriza fick 31,5 procent, eller 86 mandat. Det var ganska bra. Mätningarna innan valet och EU-valresultatet antydde ett än sämre resultat.
I valet fanns ett nytt vänsterparti som fick cirka två procent, vilket missgynnade Syriza.
Nazistanstrukna Gyllene Gryning tappade röster och åkte ur parlamentet.
Men ett högernationellt parti fick knappt 4 procent och fick platser i parlamentet.
Partiet Kinal, med bland annat folk från Pasok, fick 7,9 procent. Kommunisterna, KKE, fick 5,4 procent.
Hur borgerliga Ny Demokrati och Mitsotakis ska klara sina vallöften, om sänkta skatter och fler i arbete, blir intressant att se. Risken är hög att det blir svikna vallöften.