I en ledare i tisdags (28/7) skriver Christer Mattsson att det är hög tid att utvinna den svenska oljan, baserat på att det ska finnas oljefyndigheter öster om Gotland. Hans resonemang bygger i sin tur på att Dagens Industris ledarskribent Jenny Sonesson menar att Sverige måste prospektera våra egna oljefyndigheter för att minska beroendet av rysk, importerad olja. Och det är ett rimligt resonemang - Sverige bör inte vara beroende av rysk olja och gas i ett läge när Ryssland beter sig allt mer irrationellt och auktoritärt. Men det finns ett annat alternativ till att utvinna egen gas och olja i Sverige - nämligen att sätta ambitiösa mål för en omställning till ett fossilfritt samhälle. Arbetar vi aktivt för att bryta det svenska oljeberoendet gör vi klimatet en tjänst, och vi blir självständiga från ryska nycker.
Valet måste inte stå mellan att köpa rysk olja eller borra upp havsbotten öster om Gotland. Vi kan ställa om - även om det tar tid.
Politikerna på Gotland skulle kunna börja. Gotland klassas idag som ett av Sveriges främsta vindkraftslän, och vi åtnjuter, så länge inte Karlskrona smiter förbi, mest soltimmar i hela Sverige. Vi har alla möjligheter och förutsättningar för att bli en region som blir fullt ut klimatsmart.
Klimatinvesteringar genererar framförallt jobb. En gotländsk klimatomställning, väl underbyggd med yrkesutbildningar och ett gott företagsklimat, skulle skapa nya arbetstillfällen på ön. Det skulle vara en glad nyhet, inte minst för norra Gotland.
I den amerikanska valrörelsen ställde den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton nyss ut ett löfte om att varje hem i USA ska vara försöjt av förnyelsebar energi inom 10 år. Ett första steg enligt Clinton-planen ska vara att bygga en halv miljard solceller innan hennes första mandatperiod är slut.
Clintons löfte är lovvärt. Gemensamma mål med kreativa berättelser kan skapa en styrka i den politiskt svala klimatfrågan. För även om de flesta politiker är överens om att klimathotet är reellt är det få som presenterar konkreta och ambitiösa lösningar. Här bör fler följa i Clintons fotspår.
Om en politiker i USA, ett land fullt av skeptiker till klimatförändringarna, kan gå ut i en nationell valrörelse och lova att hushållens energiförbrukning ska vara hållbar inom ett decennium - då borde vi också kunna göra det. På kortare tid.
Det finns i regionens miljöstrategi ett uppsatt mål att Gotland senast 2020 ska vara drivas av förnyelsebar energi. Det är positivt, och kan ge de goda effekterna som diskuterats ovan. Även om vi har en bit kvar till det målet. Och ett sådant tydligt mål är utmärkt för att bygga regional sammanhållning och gemenskap.
Att vi tillsammans, åretrunt-boende och sommargotlänningar, ska bygga en ö som är hållbar och klimatsmart. Där ekonomin växer och jobben blir fler - inom naturens gränser. Regionen borde tydligare kommunicera de ambitiösa klimatmål som satts upp och som båda block står bakom. Gör klimatpolitiken folklig och tydlig - då kommer vi se resultat.