Hamnarna hamnar i fokus

Rörigt. Hur kommer det att bli med uthyrningen av Slite hamn till Nord Stream för bygget av Nord Stream 2?

Rörigt. Hur kommer det att bli med uthyrningen av Slite hamn till Nord Stream för bygget av Nord Stream 2?

Foto: Petra Jonsson

Ledare Gotlands Folkblad2016-10-19 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Så har då internationell storpolitik och landets säkerhet kommit in i den gotländska politiken. Tyskland är i behov av naturgas från Ryssland och därför vill Nord Stream lägga ner ytterligare en gasledning i Östersjön, Nord Stream 2.

Under de parlamentariska behandlingarna av Nord Stream 1 var det borgerlig styre både i regeringen och på Gotland. Den borgerliga regeringen ansåg då, trots att försvarsmakten sa nej, att de inte hade möjlighet att säga nej då de internationella lagarna inte medgav det. I alla fall inte av säkerhetspolitiska skäl. Den borgerliga majoriteten på ön gjorde en affärsmässig bedömning av Nord Streams förfrågan om att få hyra Slite hamn, vilket då också medgavs. Nu är borgarna i minoritet och då verkar allting göras tvärt om.

Nu skall både regeringen och regionen säga nej. När borgarna styrde var ok att göra så, men nu när de är i minoritet så blir det helt plötsligt fel. Samma tvärvändning med Nord Stream 2 som med de dubbla Nypeliska frikorten till Hälso- och sjukvårdsnämnden. Jag har svårt att se att ett nej till att Nord Stream får använda svenska hamnar skulle göra att ledningen inte läggs ner. Däremot skulle arbetet fördyras, något som de tyska gaskonsumenterna kommer att få betala.

Moderaterna och Liberalerna har tydligt gjort klart att Nord Stream inte skall betraktas som vilket företag som helst. Den tydliga kopplingen de anses ha till ryska staten gillas inte. Rysslands annektering av Krim och deras bombningar i Syrien är i (M) och (L)´s ögon tillräckligt för att regionen inte skall låta Nord Stream hyra in sig i Slite. Vilket i mina ögon känns långsökt.

På andra sidan ön i Visby håller ett Danskt bolag, CMP, på att utveckla den nya kryssningskajen, för att sen hyra den, och det tillika danska Aarsleff bygger kajen. I Danmark har det ryssvänliga Danske Folkeparti (DFP) regeringspartiet Venstre i sitt våld. Venstres minoritetsregering är helt beroende av (DFP) som har fler mandat i Folketinget, Danmarks motsvarighet till vår riksdag.

Danska staten är delägare i CMP. Danmark är dessutom medlem i Nato, vars största och viktigaste medlem, USA, också håller på att bomba i Syrien. Varför skall vi behandla dessa bolag olika? Varför har Liberalerna och Moderaterna inte haft några funderingar alls kring CMP och deras medverkan i bygget av kryssningskajen? Är det den vanliga rysskräcken som ger sig till känna?

Region Gotland har planer på att göra Klintehamns hamn till västra Gotlands godshamn. Tanken är att flytta all godshantering från Visby till just hamnen i Klintehamn. Regionen har fått pengar till det muddringsarbete som nu påbörjats från staten. Pengar som många hamnar suktat efter. Men redan nu har debatten om Klintehamns hamn som utlastningshamn dragit igång.

I augusti gav Tekniska nämnden tillstånd till Stenproduktion Gotland AB att lasta ut kalksten i Klintehamns hamn. Beslutet har skapat en del oro i Klintehamn då det finns fler frågetecken än svar om vad de tunga transporterna och utlastningen kommer att innebära för samhället. Det som känns bra är att protesterna gäller informationsbrist och inte den utökade hamnverksamheten. Så det finns ännu hopp om att detta blir en bra och samstämmig uppgradering av verksamheten i Klintehamns hamn.