I lördags kunde vi läsa om tekniska nämndens (TN) ordförande Karl-Johan Boberg (C) och hans dubbla inkomster i Gotlands Allehanda (GA) och på Helagotland.se. Boberg har förutom arvodet för ordförandeskapet i TN även full lön från sitt heltidsarbete som vice ordförande i Officersförbundet.
Att vara fritidspolitiker är sällan någon lukrativ sysselsättning, men det som uppmärksammats de senaste åren är att tunga politiska uppdrag, som exempelvis att vara ordförande i någon nämnd, tar allt större tid. Tekniska nämndens förra ordförande, Tommy Gardell (S), gjorde ett hästjobb under de år han hade uppdraget. Gardell lade ner betydligt mer tid på uppdraget än man kunde kräva utifrån det arvode han erhöll. Något som uppmärksammats på denna sida där Gardell utmåladts som hjälte. De frågor som behandlas av TN är väldigt nära medborgarna och väcker därmed stort intresse. Parkeringsavgifter, renhållning, priser på återvinningscentralerna, ja listan kan göras lång. Inför den nya mandatperioden kom de politiska partierna överens om att arvodet till ordföranden för TN måste höjas, då belastningen är så pass stor. Därför blir jag upprörd då Karl-Johan Boberg i en artikel i GA säger: ”Jag har inte möjlighet att vara lika tillgänglig som Tommy var eftersom jag jobbar också”. Artikeln finns också tillgänglig på Helagotland.se.
Men var inte detta meningen med det höjda arvodet? Att den som utses till ordförande kan ta tjänstledigt från sitt ordinarie arbete för att ge oss gotlänningar den tillgänglighet som uppdraget kräver. Att de var svårt innan på grund av den låga nivån som arvodet vittnar Tommy Gardell om i GA:s lördagsartikel. Nu när Boberg väljer att sänka ambitionsnivån på ordförandeskapet känns det väldigt onödigt med den arvodeshöjning som gjordes för TN:s ordförande.
En annan nämnd som också diskuterades utifrån arvodesnivån var socialnämnden. När Maria Björkman (S) lämnade uppdraget var det mycket på grund av att det inte gick att kombinera med hennes ordinarie arbete. När en efterträdare skulle utses föll valet på den pensionerade politiska chefredaktören Håkan Ericsson (S). En av orsakerna till valet av Ericsson var att uppdraget var mycket svårt att kombinera med en anställning. Inför den nya mandatperioden höjdes även arvodet för socialnämndens ordförande. Rolf Öström (M) som sen årsskiftet innehar uppdraget har helt utifrån den diskussion som fanns inför mandatperioden tagit tjänstledigt från sin anställning som polis.
Regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) försvarar givetvis Karl-Johan Bobergs val att fortsätta arbeta heltid under tiden han är ordförande i TN, det är en del i hennes jobb. Jag tvivlar inte heller på att de av Nypelius godkända och av fullmäktige utnämnda nämndordföranden svarar i telefon när hon ringer. Men utifrån Bobergs svar till GA-reportern har han inte samma svarsfrekvens när den vanliga gotlänningen ringer. Och det avviker från de diskussioner som fördes innan valet och som var orsaken till det höjda arvodet. Som det känns nu får vi gotlänningar både sämre service och högre kostnader. Ett beteende som jag också uppmärksammat hos Postnord, som vill ha längre mellan tömningarna av brevlådor, längre avstånd mellan oss medborgare och våra brevlådor och samtidigt ett allt högre porto. Men det är väl en del i ett nytt ledarskap.