Hotar tusentals jobb på Gotland

Foto: Bertil Virgin

Ledare Gotlands Folkblad2015-03-09 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) är redan igång och förser sina partikamrater i regeringen och i riksdagen med beskrivningar av vilken jobb- och tillväxtkatastrof länsstyrelsens förslag till Natura 2000 på norra Gotland leder till. Jag vet inte vilka motiv som styrt länsstyrelsen, att jobba över ett år med att ta fram Natura 2000-områden på Gotland, utan samråd med vare sig markägare, berörda inom näringslivet eller Region Gotland. Har verkligen länsstyrelsen följt sin instruktion i detta ärende?

Tack och lov är det inte länsstyrelsen som avgör frågan, utan det sker på regeringsnivå. Efter Region Gotlands eniga uttalande borde regeringen fundera några varv över länsstyrelsens hafsverk.

Återigen handlar det om konflikten mellan att bevara viktig natur och behovet att utvinna kalksten och bruka jorden för att producera viktiga varor, som påverkar både tillväxten och våra möjligheter att värna miljön.

Det är helt klart, att om länsstyrelsens förslag genomförs, så hotas tusentals jobb på norra, men även hela, Gotland inom en tioårsperiod. Eftersom kalken och cementen är så viktiga för väldigt många industriprocesser, kommer länsstyrelsens förslag att, om det genomförs, innebära ett hårt slag mot svensk industriell utveckling och landets tillväxt. Det är inte bara tusentals jobb på Gotland som hotas, utan också tusentals jobb i hela Sverige.

Det är självklart att en socialdemokratiskt ledd regering, som satt som mål att ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020, inte kan genomföra ett sådant dråpslag mot jobben på Gotland och i hela Sverige.

Det är jätteviktigt att alla får klart för sig vilka förödande konsekvenser det blir för jobben, tillväxten och miljön, om länsstyrelsens förslag till Natura 2000 skulle genomföras i sin helhet på norra Gotland.

Cementa gav i sitt yttrande över länsstyrelsens förslag en bild av Slitefabrikens betydelse för jobben, öns ekonomi och näringslivet i Sverige. ”Slitefabriken omfattar cirka 430 arbetstillfällen varav 225 direkt anställda av Cementa och bidrar med över 40 miljoner kronor i skatteintäkter till regionen.

Cementa köper årligen varor och tjänster på Gotland till ett värde av cirka 170 miljoner kronor. Slitefabriken svarar för mer än 75 procent av den samlade cementproduktionen i Sverige och försörjer cirka 60 procent av den svenska marknaden med cement.”

Nu är det viktigt att alla på Gotland hjälps åt att tydliggöra vilken katastrof det blir för jobben och tillväxten på Gotland och svensk industri, tillväxt och miljö, om länsstyrelsens förslag genomförs.

Nu gäller det att visa att tusentals jobb är i fara om inte konflikten mellan naturen och jobben hanteras mer varsamt än vad länsstyrelsen hittills gjort.

Politikerna i Region Gotland har i enighet lämnat att starkt svar och Hanna Westerén kämpar vidare med att ge hela bilden av konsekvenserna av länsstyrelsens Natura 2000–förslag. Den socialdemokratiskt ledda regeringen kan inte medvetet äventyra tusentals jobb på Gotland och i Sverige.