Hur ser ”Klassresan” ut på ön?

Roma Sockerbruk. Hur har det gått för bland annat Roma efter att stora arbetsgivare lämnat orten?

Roma Sockerbruk. Hur har det gått för bland annat Roma efter att stora arbetsgivare lämnat orten?

Foto: Zettergren Bengt

Ledare Gotlands Folkblad2016-05-04 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Aftonbladets djupgående reportage ”Klassresan” får mig att börja fundera på hur det ser ut på Gotland. ”Klassresan” i Aftonbladet utgår ifrån röd tunnelbanelinje och följer de stationer som finns längs linjen. För varje tunnelbanestation finns statistik som tillsammans visar de stora olikheterna i inkomst, utbildning med mera som finns i de olika Stockholmsorterna. Hur skulle en liknande undersökning göras på Gotland? Hur skulle den gotländska ”Klassresan” se ut?

Då jag själv är bostadssökande så vet jag att bostadspriserna ökar med avståndet från Visby innerstad. Det finns givetvis undantag utifrån byggår och renoveringsbehov, men i stort sätt. Finns det samma tendenser på Gotland som i storstadsregionerna, där inkomstklyftorna tydligt syns i var man bor. Kommer Visby bli mer och mer en ort för höginkomsttagare? Kommer vi kunna se på bostadens avstånd från Visby hur mycket någon har i inkomst?

Hur ser utbildningsnivån ut på Gotland? Vems barn utbildar sig vidare genom högre studier? Har avståndet till gymnasieskolan något med utbildningsintresset att göra? Bussförbindelserna är inte de bästa ute på den gotländska landsbygden, har den inverkan på vilka barn och ungdomar som väljer att studera på gymnasiet?

Då det är lättare för föräldrar som själva jobbar i Visby, att också ta med sina barn i bilen till skolor i Visby, innebär det att barn med föräldrar som inte jobbar i Visby får sämre utbildning?

Då barn till arbetande, sjuka eller arbetslösa föräldrar på landsbygden inte kan eller har råd att dagligen ta sig till Visby, innebär det att de så kallade a-barnen samlas i Visbyskolorna? Blir då följden att lärartjänsterna vid a-barnsskolor får mer konkurrens för de flesta lärarna vill ha så bra elever som möjligt, medan skolorna på landsbygden tvingas tillsätta obehöriga lärare?

Var finns jobben på Gotland? Min bild är att Slite, Roma, Fårösund och Hemse som förr hade en del stora arbetsplatser, har tappat en hel del arbetstillfällen. Sockerbruket i Roma, Sigma i Hemse, KA3 i Fårösund och Geab i Slite, för att nämna några.

När Ericsson och försvaret försvann från Visby kom en del ersättningsjobb, men vilka ersättningsjobb har tillkommit i de andra tätorterna? Hur har detta påverkat utvecklingen av tätorterna?

I slutet av 2015 initierade Region Gotland en utredning för att ta reda på det aktuella serviceutbudet för oss gotlänningar, en utredning som nu är klar.

Ett material som är viktigt för Regionens framtida arbete med hur deras verksamheter skall kunna organiseras och i vilken omfattning. Utredningen har koncentrerat sig på tillgängligheten till exempelvis förskolor, skolor och vårdcentraler, men också tillgängligheten till drivmedel, livsmedel och bibliotek utifrån färdtid. Utredningen visar att gotlänningen har god tillgång till det mesta, förutom de som är hänvisade till buss.

Hur kommer utredningen att användas? Kommer den att ge Regionen incitament till serviceförsämringar i dessa tider av ansträngd ekonomi?

Kommer det i så fall att skapa ännu större skillnader mellan Visby och landsbygden och kommer det skapa större inkomstskillnader mellan olika bostadsområden och bostadsorter? Hur ser ”Klassresan” ut på Gotland idag och i framtiden?