Hur ser (M) på allas lika värde?

Jesper Skalberg Karlsson (M). Efter Simon Härenstams avhopp från Moderaterna kan man börja fundera på vilken värdegrund den moderata politiken vilar på.

Jesper Skalberg Karlsson (M). Efter Simon Härenstams avhopp från Moderaterna kan man börja fundera på vilken värdegrund den moderata politiken vilar på.

Foto: Dennis Pettersson/helagotland.se

Ledare Gotlands Folkblad2017-03-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I samband med att Simon Härenstam, Moderaternas gruppledare i Regionfullmäktige, meddelade att han lämnar politiken på grund av Moderaternas närmande till Sverigedemokraterna uttalade sig också Moderaternas ordförande, riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson.

Härenstam hade i sitt pressmeddelande skrivit att hans värdegrund stod närmare (S), (V) och (MP) än (SD). Ett uttalande som Skalberg Karlsson förhoppningsvis missförstod när han kommenterade följande till Helagotland.se.

Jag känner att om Simon motiverar att han lämnar med att han har mer gemensamt med Vänsterpartiet ideologiskt än vad han har med M, då ska man nog inte företräda Moderaterna på en hög nivå”. För inte kan väl Skalberg Karlsson mena att M och SD står på samma värdegrund?

Simon Härenstams uttalande känns däremot klokt och genomtänkt. Vänsterpartiet har ”alla människors lika värde” tydligt inskrivet i sin värdegrund, något som inte SD har.

När man läser SD:s principprogram så upptäcker man snart att deras värdegrund bygger på vi och dem. De medborgerliga rättigheterna för SD bygger på en lojalitet för en svenskhet som SD själva definierar. Om du inte är född svensk så ska du först bevisa din lojalitet innan du kan erhålla samhällets förtroende, medborgarskap och de rättigheter som medborgarskapet medför.

Om du är född svensk har du med automatik alla rättigheter, men du kan genom att vara illojal förlora ditt medborgarskap. De som inte anses lojala och värda medborgarskap ska assimileras, oklart hur, men tanken om assimileringsläger dyker snabbt upp.

Det är knappast att värna om alla människors lika värde.

Tar man sen de uttalanden som ledande Sverigedemokrater gjort och sätter in dem i deras principprogram så ser man en skrämmande framtid om SD får möjlighet att bedriva sin politik.

Journalister som inte skriver det SD vill att de skriver riskerar att tvingas till assimilering. Samma assimileringsprocess kan även drabba poliser, domare och andra personer med viktiga samhällsfunktioner som yrke. Ledande SD företrädare har klart uttalat att de kommer att avsätta de illojala och tillsätta lojala personer på de posterna.

Hur de kommer att behandla politiska motståndare kan vi nog också räkna ut.

Jag vill nu uppmärksamma er läsare på att jag inte har nämnt och inte tänker nämna något om partiernas bakgrund, då det viktiga är hur partiernas politik ser ut i dag.

Det är med det här partiet som M nu öppnar upp för samarbete med. Något som Simon Härenstam och en stor del av de moderata sympatisörerna som gillade Reinfeldts politik ogillar och motsätter sig.

Jag har förståelse för att M inte vill samarbeta med V då partiernas politik skiljer sig markant åt, men jag hoppas ändå att de ligger varandra närmare värdegrundsmässigt än vad M ligger SD. Och att vilja nyttja ett parti som SD, som garant för sin egen politik är inte särskilt klokt. SD kommer knappast att agera lydigt röstboskap,

Regeringsmakten verkar vara viktigare för M än det fria Sverige och det är det som gör mig, Simon Härenstam, Centerpartiet, Liberalerna och de flyende moderata sympatisörerna riktigt oroliga.

För vilka eftergifter kommer moderaterna att gå med på? Rättigheter utifrån lojalitet, minskad yttrandefrihet eller minskad pressfrihet? Jag hoppas vi slipper få reda på det.