Demokrati. Smaka på det ordet. Mmm, visst smakar det bra. Allas röst är lika mycket värd och de som får flest röster ihop bestämmer. Detta är en ny företeelse för oss människor. De första släktingarna till oss har spårats tillbaka så långt som för 100 000 – 200 000 år sedan. En del historiker menar att människan som vi känner igen oss visade sig för 8 000 år sedan då vi började odla i större mängder.
Men demokrati är något nytt. Visserligen finns det skrifter som visar att demokratiska former fanns redan för 4 000 år sedan, men det var först omkring 1990 som demokrati var det styrelseskick som flest länder uppgav sig ha. Vi är med andra ord privilegierade historiskt sett som har den här möjligheten att var och en för sig kunna påverka hela samhället.
Vilket samhälle vill då du se?
Socialdemokraterna går till val på att fortsätta bygga ut välfärden och den svenska modellen. Mer pengar till skola, vård och omsorg ger fler anställda och bättre arbetsvillkor. Mer pengar till polisen ger fler polisanställda. Mer pengar till försvaret ger oss ett bättre försvar. Mer pengar till pensionssystemet och högre pensioner för de som redan gått i pension ger bättre liv för oss när vi avslutat arbetslivet.
Socialdemokraterna vill också förbättra anställningsskyddet så att staplandet av osäkra anställningar får ett slut och få bort de minutscheman som ofta förekommer i omsorgen. När det gäller lönebildningen är Socialdemokraterna tydliga med att det är parterna på arbetsmarknaden som ska sköta den.
Därför går regeringen fram med parternas förslag om etableringsjobb för nyanlända och unga, där de som anställs får avtalsenlig lön.
Arbetsmiljön är också en fråga som Socialdemokraterna tycker är viktig och regeringen har därför startat upp en myndighet, Myndigheten för arbetsmiljökunskap, vars uppgift är att samla och sprida kunskap om hur arbetsmiljön påverkas när arbetslivet förändras. Något som är viktigt för att vi ska kunna hitta nya sätt att minska ohälsan på jobbet. Samtidigt har arbetsmiljöverket fått mer resurser för att arbeta förebyggande.
Som motpol till allt detta står en opposition som lovar satsningar men samtidigt vill sänka skatterna med minste 40 miljoner kronor.
Deras samlade skattesänkningar hamnar runt 100 miljoner kronor om man räknar de förslag partierna är ensamma om. En opposition som dessutom vill försämra anställningsskyddet, lagstifta om lägre ingångslöner för vissa grupper, lägga ner Myndigheten för arbetsmiljökunskap, dra ner på pengarna till arbetsmiljöverket.
Här på Gotland ser det ut på ett liknande sätt. Vilket ni kan läsa mer om i regionstyrelsens ordförande Meit Fohlins krönika här nedanför. Det jag tänkte nämna var det faktum att Gotlands sjukvård inte blir kompenserad för de specifika utmaningar den har.
Undersökningar har visat på en underkompensation på 200 till 300 miljoner kronor. Den utredning som regeringen beställt gällande det kommunala utjämningssystemet och som kommer vara färdig nu under hösten, men redan nu har vissa uppgifter läckt ut.
Om uppgifterna stämmer kommer Gotland få omkring 80 miljoner kronor mer än i dag. Vilket är långt ifrån de 200-300 miljonerna.
Men det som är mer problematiskt är den inställning som Sverigedemokraterna, Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna har. Om de får bestämma blir det inga nya pengar.