I Slite finns goda exempel

Ett gott exempel. Solklintsskolan i Slite har lyckats vända en negativ trend till att nu ha en mycket positiv utveckling.

Ett gott exempel. Solklintsskolan i Slite har lyckats vända en negativ trend till att nu ha en mycket positiv utveckling.

Foto: Anna Ekeroth

Ledare Gotlands Folkblad2016-10-18 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vad är det som gör Slite till en så bra ort att utveckla verksamheter i? Vårdcentraler runt om på ön har problem.

Vårdcentralen i Roma nedlagd sen några år och nu befara många att Vårdcentralen i Klintehamn går samma väg. Men i Slite blomstrar verksamheten.

I ett reportage i GT den 15 augusti säger enhetschefen Carina Söderström att samarbete, stabilitet och en hög tillgänglighet är nyckel till framgång för dem. I den senaste medarbetarenkäten fick personalen betygsätta sin arbetsplats. På frågor om bland annat arbetsmiljö, utveckling och ledarskap sattes ett betyggenomsnitt på 4,8 på en femgradig skala.

I en artikel i GT i går fick vi läsa om hur Solklintsskolan i Slite vände sin negativa trend. Solklintsskolan har haft problem under många år och Skolinspektionen har haft en hel del anmärkningar på skolan. De stora problemen var hög frånvara, oro och dåliga betyg. Med hjälp av så gott som hela samhället har man lyckats inta bara vända trenden utan också få grönt ljus från Skolinspektionen.

Det enorma arbete som gjorts har även involverat alla anställda på skolan inklusive elevrådet. Elevrådet har bland annat drivit frågor som att öka trivseln på skolan. Allt arbete har gett resultat. Andelen som inte hade godkända betyg var 68 procent 2010. I vårens avgångsklasser hade andelen ökat till 87 procent.

Det finns fler exempel på att det händer positiva saker i Slite och jag tror att fler borde ta del av hur man jobbat både på skolan och på Vårdcentralen. För goda exempel kan vi inte få för många av.

I söndags hölls det en manifestation mot sexism och rasism. Även om arrangörerna lyckades strula till det i förberedelserna då det politiska budskapet från vissa subgrupper var viktigare än att ge manifestationen en stor politisk uppslutning, blev arrangemanget lyckat.

Frågan är för viktig för att göras till partipolitik och jag hoppas att det tas med i planeringen för nästa arrangemang mot sexism och för mångfald. Oavsett vem som är arrangör.

De främlingsfientliga fotsoldaterna på nätet är enormt skickliga på att identifiera samhällsproblem. Men de väljer bara att sprida de problem som gynnar deras agenda. Oavsett vilka brott som människor utsätt för är deras upplevelse och trauman värda att tas på allvar.

Därför blir det svårt för oss som vill att alla brottslingar skall vara lika inför lagen och alla som drabbas av brott skall behandlas utifrån deras behov, oavsett deras ursprung. Vi har varken tid eller utrymme att ta ställning i varje enskilt brott och för varje enskild som drabbas. Vi tar istället ställning mot allt våld och alla brott.

Vi tar även ställning mot den mängd vålds- och sexbrott som en man nu sitter häktat misstänkt för. Hittills har polis och åklagare identifierat att över 60 personer kan ha drabbats av de brott som mannen misstänks för. Då den misstänkta mannen är född och uppväxt på Gotland och inte kan anses ha någon invandrarbakgrund är det ärendet inte intressant för de främlingsfientliga.

Var är det så kallade medborgargardets sympati för hans eventuella offer? De främlingsfientliga påstår att vanlig media inte rapporterar om allt, men väljer själva att verkligen ge en skev bild av verkligheten. Ibland bör vi som läser hemska artiklar på nätet ta ett steg tillbaka och försöka se också det som inte skrivs.