Det är inte lätt att vara i opposition när det går bra för majoriteten. När ekonomin rusade åt fel håll anklagade oppositionen den ledande rödgröna majoriteten för att inte göra det dem ska.
Hårda ord och hårda anklagelser haglade. Nu har kritiken blivit tystare och tystare efter de månatliga prognoserna som nu inte längre pekar på ett minus. Nu pekar de till och med på ett plus. Även efter den budgeterade delavbetalning på förra årets minus.
”Är det här ens lagligt?” Så lyder Eva Nypelius (C) klassiska uttalande om det hon döpt till frikort för vården. Den retoriken dämpades något när det uppdagades att hon under sin tid som regionstyrelsens ordförande gjort samma sak.
Men utan att då ens ställa fråga om det var lagligt. Retoriken gick från olagligt, till olämpligt då de ekonomiska prognoserna pekade mot minus. För på hennes tid var de okey för då var det plus i kassan. Nu har den diskussionen dött ut helt då regionens ekonomiska prognoser pekar på plus.
Trots att delar av oppositionen själva, så sent som i våras, förespråkade en direktförsäljning av fastigheten Kanonen 1, som inrymmer Campus Gotland Uppsala Universitet, så blev det ett ramaskri när majoriteten föreslog det samma. Frågan om försäljningen av Kanonen 1 kommer att tas upp i regionfullmäktige för beslut, men redan på senaste fullmäktigemötet var frågan uppe genom en interpellation.
Frågan är så viktig för oppositionen för den börjar bli deras enda halmstrå förutom de missade byggmiljonerna. Så nu bombar man på med att föra ut hur dåligt regionen styrs med hjälp av detta, före detta egna, förslag och en miss som alla erkänner var riktigt dåligt. För de andra halmstråna har försvunnit ett efter ett i och med att den rödgröna majoritetens politik gör verkan.
I debatten om de stora underskotten inom sjukvården har en hel del kritik framförts mot nämnd och förvaltningsledning. Från oppositionen har man ivrigt propagerat för förslag som redan genomförs eller förslag som skulle kullkasta de förändringar som genomförs. Läs sjukhusstyrelse. Visst har det funnits problem på sjukhuset och med hur organisationen fungerar, men de har varit under utredning.
En del i kritiken mot nuvarande organisation på sjukhuset är att det är för många delaktiga i beslutsprocesserna. Något som knappast hjälps upp med att instifta en sjukhusstyrelse. Det kan däremot avhjälpas med den utredning enligt A3 metoden som nu är genomförd och som även har resulterat i ett förslag som det hölls samråd med de fackliga organisationerna den 12/12. Ett samråd som gav ledningen klartecken att provköra den nya organisationen under 2017, för att sen utvärdera försöket.
Läkarna är givetvis fortfarande kritiska då de vill ha bort den av borgarna instiftade matrisorganisationen. Vi får hoppas att, läkarna trots allt tillsammans med de övriga grupperna inom sjukvården ger den här omorganisationen en chans.
Som ni märker är det skillnad på vad som är den politiska viljan att förändra och vad som är politisk taktik och retorik. Något som kan var nog så viktigt att påpeka.