Investera i fler jobb på Gotland

Foto: Tommy Söderlund

Ledare Gotlands Folkblad2015-08-24 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Arbetsförmedlingens jobbstatistik visar på Gotlands dilemma. I april var det 2 244 öppet arbetslösa och i åtgärder. I juli var det 1 676. Under turistsäsongen är det 568 arbetssökande färre än under april månad. Besöksnäringen är viktig på många sätt, inte minst ur jobbsynpunkt. Men vi behöver många fler helårsjobb på Gotland. Därför går det inte enkelt att ersätta industrijobb på helår på norra Gotland med i bästa fall tre månaders turistjobb.

Det är viktigt att exempelvis det nu invigda Grönt Centrum på Lövsta genom samverkan, utveckling och kompetenshöjning kan bidra till fler små och medelstora livsmedelsindustrier på Gotland. Vi producerar livsmedel med mycket hög kvalitet, men för att fler ska tjäna mer krävs förädling i livsmedelsindustrin.

Arbetsmarknadspolitiken ligger politiskt på regeringens ansvar. Därför är det jätteviktigt att den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer med en egen budget som sätter fart på jobben. Socialdemokraterna och regeringen tror inte på skattesänkningar som metod för att få fler jobb. De borgerliga åtta åren av gigantiska skattesänkningar, ökade klyftor, urholkade statsfinanser och försämrad välfärd har inte minskat arbetslösheten. Den ligger kvar på åtta procent.

Det har skett en gigantisk förmögenhetsomfördelning från det offentliga till det privata och från de fattiga till de rika. Det finns ett stort utrymme för att höja skatterna för de som har blivit så väldigt mycket rikare under de borgerliga regeringsåren. Den socialdemokratiskt ledda regeringen måste ta fasta på den missmatch som råder mellan arbetsgivarnas behov av kompetens och de arbetslösas kompetenser.

På Gotland fanns i juli 280 lediga jobb. Medan antalet arbetslösa var 1 676. Varför kunde inte någon av de arbetslösa ta något av de lediga jobben? Jo, de saknade rätt kompetens. Därför är en storsatsning på ett kunskapslyft så viktigt. Inom vården fattas många och i sommar har restaurangerna letat kockar intensivt.

Även om regeringen har huvudansvaret för jobbpolitiken måste region Gotland ta politiskt ansvar för jobbpolitiken. Region Gotland gör upphandlingar av olika saker för en dryg miljard kronor varje år. I kraven för att få dessa upphandlingar borde regionen skriva in att det ska leda till fler jobb. Så gör man i Örebro.

Likaså bör regionen kräva att vid försäljning av mark och fastigheter ska det leda till fler jobb.

Den tragiska symbolen för den borgerliga alliansregeringens stora misslyckande med jobbpolitiken är Fas 3. Där hamnar de som inte kan få jobb efter olika faser av åtgärder. Dessa individer får leva på ersättningar som ligger på 5 000-10 000 kronor i månaden. Många tvingas söka försörjningsstöd för att klara hyra, mat och annat. Om Fas 3 vore en arbetsgivare skulle det vara den sjätte största arbetsgivaren på Gotland!

I den nya regeringens jobbpolitik måste det vara prioriterat att Fas 3 ersätts av något mer utvecklande och lönade för de arbetslösa. A-kassan måste höjas, så de arbetslösas trygghet inte slås sönder. De som har lite pengar konsumerar mer än de som är rika, som bara spelar på börsen eller köper fastigheter för sina rikedomar. Ge mer pengar till de som har minsta inkomsterna och konsumtion och tillväxt ökar och det blir fler jobb.

Regeringens höstbudget visar om den har styrka och förmåga att bygga en offensiv jobbpolitik som stärker välfärden och om den vågar ta igen lite av de borgerligas gigantiska skattesänkningar till rikaste.