Jag har tro på EU och FN

Gränskontroller. Jag tror att de nödvändiga och hårda tillfälliga asylreglerna kommer att vara just tillfälliga.

Gränskontroller. Jag tror att de nödvändiga och hårda tillfälliga asylreglerna kommer att vara just tillfälliga.

Foto: Erland Vinberg/TT

Ledare Gotlands Folkblad2016-07-14 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Thord Ingesson ger en mörk bild av hur han ser att den svenska flyktingpolitiken måste förändras i en debattartikel här nedanför.

Jag delar hans resonemang om vad som hänt och vad som sker, men inte hans slutsats om att den tillfälliga asylpolitiken, som nyligen införts, kommer att bli permanent. Jag har en större tilltro på EU och det svenska inträdet i FN:s säkerhetsråd. Ni får gärna kalla mig för naiv, även om jag skulle föredra positiv.

Thord Ingessons resonemang utgår ifrån den verklighet som vi ser i dag och sett under en lång tid. Europas gränser är satta under stor press, vilket möjliggör en större rörlighet för de flyende. Samtidigt som det sätter press på solidariteten och medmänskligheten i de länder dit flest flyktingar söker sig.

EU måste lösa detta. Det är inte rimligt att ett fåtal länder skall ta allt humanitärt ansvar. EU-medlemskapet ger inte bara rättigheter utan också skyldigheter. Jag tror att flyktingfrågan kommer att lösas på ett bra sätt till slut och det inom en relativt snar framtid.

Sveriges inträde i FN:s säkerhetsråd, där Sverige dessutom börjar som ordförandeland, kommer att ge resultat.

Säkerhetsläget i världen ser inte bra ut, och konflikter som kan leda till flyktingkatastrofer som den i Syrien måste stoppas i sin linda. Vi svenskar med våran erfarenhet och vilja att hitta lösningar genom samtal och förhandlingar är som gjorda för att hantera konflikter på ett sätt som minimerar risken för en utveckling likt den i Syrien.

Samtidigt är Sverige en av världens största humanitära bidragsgivare vilket kan nyttjas som förebild till andra att öka sina bistånd. Om alla EU-länder börjar ta sitt ansvar och om Sverige kan medverka till att minska konflikterna på vår jord försvinner behovet av de hårda asylreglerna. Då kan den bli en nödvändig plump i den svenska historien. Om min positiva bild inte stämmer och det visar sig att Thord Ingesson får rätt så kan vi ändå inte behålla alla delar i de tillfälliga asyllagarna.

Vi kan inte av humanitära skäl behålla de starkt begränsande reglerna för anhöriginvandring. Vi kan inte heller behålla de tidsbegränsade uppehållstillstånden då de direkt motverkar en bra integration.

Vilka incitament ger tidsbegränsade uppehållstillstånd den nyanlända att bli en del av det svenska samhället när hen vid nästa prövning kan bli av med uppehållstillståndet och bli tvingad att flytta till något annat land någon annanstans i världen.

I går hade Kristina Bohman Söderdahl, sommargotlänning från Uppsala och en av ledarna för Bevara Ojnare, en insändare i GT där hon svarar upp på den ledare jag skrev om hur jag ser på Ojnarekonflikten.

Jag tackar Kristina för de klargörande hon gör och konstaterar att vi har olika åsikter om kalkbrytningens vara eller icke vara.

Jag vidhåller bestämt min åsikt att Nordkalk utsatts för en rättsskandal då den rättsliga processen inte skötts på ett professionellt sätt av de svenska domstolarna.

Den tidsspillan som domstolarnas misstag lett till har gjort andra beslut möjliga vilka ytterligare försvårat Nordkalks möjligheter till att bedriva en för Sverige viktig verksamhet.