Jämställdhet viktig för alla

Olof Palme (S). Olof Palme var en föregångare som revolutionerade jämställdhetsarbetet.

Olof Palme (S). Olof Palme var en föregångare som revolutionerade jämställdhetsarbetet.

Foto: TT arkiv

Ledare Gotlands Folkblad2016-07-08 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur uppnår vi frihet och vad räknas som frihet? I det socialdemokratiska samhällsbygget är frihet förknippat med ekonomisk frihet.

Friheten att ha egna pengar, friheten att ha en egen lön, friheten att vara oberoende och självständig. Den Svenska modellen bygger på att alla som kan jobba skall jobba. Jobb och den lön man får från att arbeta ger frihet att göra sina egna val i livet. Utifrån den tanken är det mycket lättare att förstå varför socialdemokraterna vill ha ett helt jämställt samhälle.

Ett samhälle där alla oavsett kön har möjlighet att arbeta och bli oberoende. Under Olof Palmes tid som ordförande för socialdemokraterna och statsminister gjordes revolutionerande framsteg för ge kvinnor möjlighet till arbete och oberoende.

Mellan 1970 och 1980 ökade andelen kvinnor som förvärvsarbetade från 50 till 80 procent. Viktiga reformer som möjliggjorde detta är särbeskattning, som tydligt visade att bägge parterna i äktenskapet hade egen ekonomi. Moderskapspenningen ändrades till föräldraförsäkring som dessutom automatiskt delas lika. Dessutom byggdes barnomsorgen ut.

Detta var för 40 år sedan och mycket har hänt sen dess. Vår feministiska regering har tagit beslut om bättre lönekartläggning för att upptäcka direkta diskriminerande löner. Regeringen har dessutom tagit bort den stora kvinnofällan Vårdnadsbidraget och beslutat om fri mammografi.

Men det finns fortfarande mycket att göra. Jämställdheten har inte gått fram i den takt man förutspått. Tydliga tecken på det är avvecklandet av änkepensionen och det nya pensionssystemet. Reformer som det beslutades om och där man trodde att lönerna skulle ha blivit jämställda. Vilket inte skett och nu är de reformerna en tydlig kvinnofälla.

Det finns fler utmaningar. Villkoren i kvinnodominerande yrken är betydligt sämre än i manligt dominerade yrken. Inte bara löner utan också arbetsmiljön är sämre, vilket visas i sjukskrivningarna där kvinnor är kraftigt överrepresenterade. Våldet mot kvinnor, är en alltid aktuell fråga som senaste tiden även fått uppmärksamhet i media, måste utrotas.

När det nu diskuteras lagändringar i kvinnofridsbrott måste lagstiftarna tänka om. De friande domar i våldtäkts mål där lagtexterna innehåller ord som särskilt utsatt har gett ett för stort spelutrymme för rimliga skäl att inte fälla. En samtyckes lag måste till även om jag hoppas att den i framtiden inte behöver aktualiseras.

Men även män skulle få betydligt bättre liv om jämställdheten ökade. Män dominerar i brotts- och självmordsstatistiken. Män är överrepresenterade bland hemlösa och det är mest män som blir utsatta för misshandel. Pappor har generellt också sämre förhållande med sina barn vilket blir tydligt vid skilsmässa om föräldrarna inte är överens om vårdnaden. Män har även färre nära vänner och därför svårt att få prata ut.

Allt detta är beroende på den mansroll som vi föds upp med. Den tysta starka mannen som skall försörja familjen och försvara den fysiskt. Mannen som inte får gråta eller visa mjuka känslor. Det är ok att bli arg men inte ledsen.

Jämställdhet och jämlikhet är viktigt för ett samhälle och jag ser med glädje att vi har en regering som verkligen gör skillnad i dessa frågor.