När Fredrik Reinfeldt (M) för några år sedan gjorde ett utspel om att man minsann borde arbeta till 70, hörde jag inte till den skara som blev upprörd. Jag höll för ovanlighetens skull med Reinfeldt.
Det är orimligt att fullt friska människor lämnar arbetslivet i 60-årsåldern, dels för att försörjningskvoten ser ut som den gör, dels för att vi inte har råd att avvara den kompetens som försvinner ut ur arbetslivet när folk piper hem för tidigt.
Regeringen gick häromdagen ut med att det hädanefter ska bli möjligt att få arbeta kvar något år till efter 65 år. Mycket välkommet, men samtidigt obegripligt – att reformen ska behövas alltså.
Att behålla anställda som passerat rådande pensionsålder är en vinstaffär, inte minst är det lönsamt för arbetsgivaren, men än en gång: kompetensen, erfarenheten – guld värda!
Jag förordar en högre pensionsålder, men inte utan medföljande politik för ett hållbart arbetsliv. Jag är mycket ödmjuk inför att alla inte kan arbeta ens till 65 års ålder, detta då en del yrken skoningslöst sliter ut människor i förtid.
När vi nu stadigt börjar röra oss mot en högre pensionsålder, besvärande försörjningskvoter och fler verktyg för att behålla medarbetare längre i arbetslivet, måste arbetsmiljöarbetet prioriteras ännu högre.
På rak arm kan jag nämna några grejer som jag hoppas kommer att försvinna – i akt och mening att människor ska hålla längre, både privat och professionellt. Dessa båda hänger ju ihop.
Vad sägs om att en gång för alla upphöra med delade turer, flexibla arbetsplatser (att du från en dag till en annan inte vet var du sitter på kontoret), hyvling och så kallade sms-anställningar?
Därtill hoppas jag att vi framgent kommer att se att skyddsombuden får en starkare ställning. Det arbete de gör, är oerhört viktigt och rätt hanterat ger det enorma möjligheter att förebygga ohälsa och främja hälsosamma och produktiva arbetsplatser.
Att Arbetsmiljöverket får resurser att utföra sitt uppdrag är också oerhört viktigt och där är det ju en nåd att stilla bedja om för Sveriges löntagare att Löfven får förnyat förtroende som Sveriges statsminister.
Det är nämligen miljoners miljoner skillnad mellan hur regeringen Reinfeldt respektive Löfven prioriterar arbetsmiljöfrågor.
Vi lever allt längre och därtill blir vi friskare, så argumenten för att få logga ut och gå hem redan vid 65 års ålder, blir allt svagare för arbetskraften i gemen.
För att det ska bli attraktivt på riktigt att arbeta längre bör det till fler morötter, för både arbetsgivare och arbetstagare. Redan idag är det lönsamt för båda parter med anställda över 65 års ålder.
Men attityden till anställda över 65 års ålder ska inte förringas i sammanhanget. Där är Region Gotlands attityd något att applådera.
HR-direktör Lotta Israelsson säger i Gotlands Allehanda 2018 06 27: ”Vi är glada för de som vill stanna kvar. Deras kompetens behövs”.
Så enkelt kan det vara, att poängtera att du som anställd behövs, för att du kan det du kan. Kompetens har ingen åldersgräns. Alla är vi vinnare om fler arbetar kvar efter uppnådd pensionsålder.