Kan vi hoppas på 2016?

Delseger. Klimatmötet i Paris blev en ljusglimt i ett i övrigt dystert 2015.

Delseger. Klimatmötet i Paris blev en ljusglimt i ett i övrigt dystert 2015.

Foto: Roald, Berit

Ledare Gotlands Folkblad2015-12-31 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sällan har det väl varit så skönt att lägga ett år till handlingarna, som när vi på nyårsafton säger farväl till 2015. De stora kontrasternas år. Inför nyåret är det många som sluter nyårslöften och börja skissa på förhoppningar inför nästa år. Vilka politiska nyårslöften och förhoppningar gör vi på nyårsnatten?

Jag hoppas att regeringen ger sig själv i nyårslöfte att skapa en bättre och mer sammanhållen idé nästa år. Vi har under året sett en regering som slirat på orden, verkat osäker, och oftare föregåtts av händelser än varit förebyggande. Det håller inte i en skakig omvärld.

Och nog måste en socialdemokratisk regering kunna vara betydligt mer djärv än att hålla fast vid budgetregler för kristid i högkonjunktur.

Att regeringen under året tappat stora delar av sitt väljarstöd i opinionsundersökningarna går nog att härleda till just det - väljarna vet inte vad regeringen vill, var politiken är på väg. Det är svårt att förhålla sig till.

Den amerikanska tidningen Politico sammanställde nyligen en lista med de sämsta förutsägelserna inför det gångna året. I slutet av 2014 spåddes bland annat att EU-samarbetet skulle upplösas, att Greklands ekonomi skulle få en kickstart, och att Volkswagens affärer skulle blomma.

Med facit i hand går det att fnissa lite åt hur långt utfallet låg från spådomarna. Men å andra sidan: vad ska vi göra om vi inte hoppas? Om vi slutar hoppas på att grekernas ekonomiska golgata snart är slut, eller slutar hoppas på att freden i Syrien är möjlig?

En värld där cynismen tränger undan optimismen vore en ännu dystrare värld att leva i.

Från 2015 finns fortfarande ett pärlband av positiva nyheter. Som att världen nu fått sitt första globala klimatavtal, en enorm bedrift av världens ledare. Eller att arbetslösheten sjunker, och att allt fler får ett arbete att gå till.

Själv gjorde jag en riktigt dålig förutsägelse från den här sidan på nyårsafton förra året. Jag trodde att 2015 skulle präglas av sakpolitisk debatt både på Gotland och i riket. För den gör jag avbön, men med en dåres envishet kommer här en förutsägelse inför nästa år:

Konjunkturinstitutet har skrivit upp tillväxtprognoserna i Sverige. Vi är på väg in i en högkonjunktur, samtidigt som samhällsutmaningarna blir mycket tydligare. Det kommer att bädda för en diskussion om hur vi ska fördela våra växande resurser.

Ska vi göra fler gemensamma, statliga investeringar? Eller ska vi sänka skatten? När ekonomin tuffar på i allt raskare takt kommer den diskussionen att bli nödvändig. Det kommer kräva mycket, framförallt av våra folkvalda. Det är i grund och botten en konflikt om värderingar, om vilka principer som ska styra ett samhälle.

Men det är i allra högsta grad en diskussion vi måste orka ta, för att kunna ingjuta hopp i ett politiskt samtal som så länge varit så dystert.

Var rädda om varandra under nyåret. Gott Nytt År, önskar Gotlands Folkblad!