Efter P4 Gotlands två första utfrågningar av partiernas förstanamn på fullmäktigelistorna kan man fundera över hur den så kallade valkompass som SVT gjort nu till valet egentligen fungerar.
Hrdlicka som är moderaternas toppnamn på fullmäktigelistan blev i den valkompass hon gjorde i direktsändningen 68 procent centerpartist, 66 procent liberal och 64 procent moderat. När socialdemokraternas första namn på listan Meit Fohlin svarat på samma kompass blev hon mest vänsterpartist, men med Socialdemokraterna på en tydlig andra plats.
Man skulle kunna börja raljera över att politikerna inte ens vet vad deras partier vill, men jag tycker det är fel att raljera med politiker som faktiskt vill göra förändring och då partierna i de bägge blocken har mycket politik som är likvärdig, speciellt här på Gotland. Men inte heller valkompasserna ska man raljera över. De är nämligen inte tänkta att ses som facit på vilket parti du ska rösta på. Så här skriver SVT:
”Det finns många faktorer som spelar roll i vilket partival man gör som inte täcks in av en valkompass: vilka grundsympatier man har, vad man av tradition har röstat på tidigare, om man tycker att partiet och dess företrädare har gjort ett bra jobb, om man har förtroende för partiledaren etc. Resultat av valkompassen ska därför bara ses som en av många komponenter i det som sedan fäller avgörandet vilket parti man väljer.”
Men jag är ändå kritisk till valkompasser som bygger på sakfrågor. När politik förminskas till att gälla just sakfrågor istället för partiernas samhällsbyggen blir jag lite orolig. För då börjar vi se till oss själva och min lilla värld. Då blir lösningarna kortsiktiga och gäller för mig här och nu. De flesta av oss vet att livet kan ändras fort.
Från att vara fullt arbetsför med välbetalt jobb kan man snabbt drabbas av exempelvis sjukdom. Om jag då kortsiktigt valt utifrån den situation jag hade när jag jobbade och sett ett ytterligare jobbskatteavdrag på lönen som ypperligt, kan fallet bli stort till sjuklönen där jobbskatteavdraget lyser med sin frånvaro.
Om jag sen inte heller förstått att samtliga borgerliga partier och Sverigedemokraterna vill återinföra en bortre gräns för hur länge man har rätt till sjukpenning kan man verkligen stå med skägget i brevlådan om man har riktig otur. Det borde man absolut tänka på innan man lägger sin röst.
Jag fundera över vems svar som Sverigedemokraterna på Gotland har fått med i valkompassen. Är det den gamla avsatta styrelsens svar? Eller den nya styrelsens svar? Eller är det den centrala administrationen som tagit på sig rollen som SD på Gotland?
Om man utgår ifrån vad de sagt i fullmäktige under hela den här mandatperioden så är det fantastiskt att de lyckats svara. Så någon vink om det svar som finns i valkompassen gäller de som nu finns med på SD:s lista eller är svar från någon annan får man absolut inte av deras insatser i fullmäktige.
Tänk själv hur lurad man skulle kunna bli. 100 procent SD Gotland i mina svar och en given röst på dem, så visar det sig att de gör tvärt om.
Så här finns ytterligare en orsak att ta valkompassen med en nypa salt.