I går presenterade Statistiska centralbyrån, SCB, sin stora vårundersökning om partisympatierna. Hur hade svenska folket valt om det varit riksdagsval i maj?
Det som sticker ut är den enorma uppgång som Kristdemokraterna (KD) gjort sen valet i september, men den återkommer jag till.
När jag jämför partiernas siffror gör jag det precis som SCB med valet 2018 och SCB:s höstundersökning från november 2018.
Då ser vi att Centerpartiet (C) har tappat sedan valet, men att tappet började först efter Januariavtalet (JA). Under höstens regeringssonderingar höll de i sina väljare, men i och med JA har de tappat nästan två procentenheter.
Liberalerna (L) är också ett av de partier som har en tydlig nedåtgående trend. Nedgången började, till skillnad från C, redan efter valet. L har också tappat nära två procentenheter.
Men det är inte bara C och L som tappat efter valet och JA. Moderaterna (M) tappade 0,6 procentenheter mellan valet och SCB:s höstundersökning från november, men har efter årsskiftet rasat betänkligt. Nu ligger M nästan fyra procentenheter under sitt valresultat.
Socialdemokraterna (S), Miljöpartiet (MP) och Sverigedemokraterna (SD) har åkt lite jojo. S och SD har ett lite mindre stöd nu i maj än de hade i september, men inget alarmerade. MP har ökat sen valet med över en procentenhet.
Vänsterpartiet (V) har ökat lite både i novemberundersökningen och nu i maj jämfört med valet, men inte heller här är det någon större förändring.
Men som jag skrev i början av ledaren, KD har verkligen fått raketbränsle. De har mer än fördubblat sitt stöd när man jämför den nya vårundersökningen med valresultatet. 13,0 procent i maj, jämfört med 6,3 procent i valet och 5,4 procent i novemberundersökningen. Hela ökningen har gjorts efter årsskiftet och man kan lätt utse KD till den politiska vinnaren av JA.
Jag tror att KD hittat det konservativa fält som de borgerliga partierna lämnade för att bli Alliansen. Ett fält som KD hann före M till, vilket i sig inte är så konstigt. Efter Ebba Busch Thors inträde som ordförande har partiet lämnat socialkonservatismen och blivit mer konservativt med en nationalistisk dragning. Något som också avspeglas på deras sympatisörer i SOM-institutets stora undersökning som presenterades i början av maj. Där undersöktes de tillfrågades ideologiska hemvist och sen jämfördes den hemvisten med deras partisympatier. Där framgick det rätt tydligt att de som sympatiserar med M identifierar sig till största delen som liberaler, medan KD:s sympatisörer identifierar sig till stor del som konservativa. Jag tror att den ökning vi sett KD göra bara är början. De kommer att ta de väljare som inte anser sig vara starkt nationalistiska från SD och de konservativa från M.
Om M inte börjar ta tag i sin politik är risken stor att de kommer tappa än fler sympatisörer till KD.
Skulle Liberalerna välja en ny partiledare som kan etablera partiet som ett socialliberalt parti hamnar M mitt emellan två partier som hittat områden där de borgerliga partierna inte profilerat sig så bra.
Då blir det spännande att se hur utvecklingen bland de borgerliga partierna blir framöver.